Първородните деца са по-едри и по-консервативни

Галина Викторова Последна промяна на 04 септември 2015 в 13:00 3376 0

Кредит Flickr

Трудна е задачата на по-големите братя и сестри. Те трябва да се научат да живеят с конкуренцията, която представляват за тях по-малките, трябва да служат за пример и по възможност да изпълняват понякога ролята на детегледачка.

Към това се добавят и резултатите от наскоро проведено проучване. Те гласят, че, когато станат възрастни, първородните деца имат по-голяма склонност към наднормено тегло от своите по-малки братя и сестри. И това е така, само поради факта, че са родени по-рано. При мъжете този ефект е познат отдавна, сега учените в рамките на най-всеобхватното до момента проучване потвърждават неговата валидност и за жените.

Изтърсаче или най-възрастен сред децата в семейството. Поредността при раждане оказва влияние върху по-нататъшния ни живот и върху формирането на личността. Така психологически проучвания дават основания да се смята, че първородните деца имат склонност към доминантност и целеустременост, по-склонни са да поемат ръководни функции не само в поведението си спрямо своите братя и сестри, но и в живота занапред.

Освен това по-големият брат или сестра често са по-консервативни, по-концентрирани върху статуквото, отколкото малките. Изтърсаците пък са свикнали да постигат целите си чрез демонстрация на чар и социални таланти. Освен това те са по-отворени към нови изживявания, сочат изследванията.

Изглежда обаче, че последователността при раждане оставя отпечатък и върху човешката физика. Така първородните момчета са по-едри и по-тежки от по-малките си братя, както посочва шведско проучване, проведено сред 1 млн. мъже. Има дори индикации, че първородните момчета имат по-голяма склонност към развитие на диабет, високо кръвно налягане и метаболитен синдром. Впрочем такива данни до момента бяха налични само за мъжете.

Хосе Дерек от Университа Оукланд и неговите колеги запълват този пропуск с най-всеобхватното в световен мащаб до момента проучване по темата "Поредността при раждане и индекса на телесната маса". За целта те използват данни от регистъра на раждаемостта в Швеция – база данни, която съдържа информация за 99% от всички раждащи жени в Швеция и здравословното им състояние. За целите на проучването учените анализират данните за 13406 двойки сестри, родени между 1973 и 1988 и станали майки в млада възраст. Предимството в случая е, че при сравняване директно на две сестри, факторите, оказващи влияние, са общи и за двете. "Това не само е най-голямото проучване върху ефекта, който поредността при раждане оказва върху организма, то е и единственото, което изследва специално двойки сестри с оглед минимизиране на генетичния фактор и влиянието на околната среда в ранна детска възраст", констатират Дерек и колегите му.

По-голяма вероятност за наднормено тегло

И действително изчисленията доказват предполагаемите различия. "Резултатите ни показват, че първородните момичета имат по-голям индекс на телесната маса и при тях вероятността за наднормено тегло е по-голяма, отколкото при по-малките им сестри", съобщават учените.

Всъщност средният индекс на телесната маса при по-големите сестри надвишава този на по-младите само с 2,4%, което обаче дава 29% по-голяма вероятност за наднормено тегло. При затлъстяване този процент става дори 40, сочат изчисленията. Защо това е така, учените още не са установили. Въпреки това, те приемат този ефект за реален, дори наблюдения от подобен род да не доказват съществуването на причинно-следствена връзка.

"Нашите резултати се припокриват с резултатите от проучвания сред първородни деца от мъжки пол, както и с по-малки по обхват проучвания сред жени, които не са насочени конкретно към двойки сестри", обясняват Дерек и колегите му.

Разбира се, това не означава, че първородните деца автоматично са обречени да бъдат пълни – за това голяма роля играят начина на живот и други фактори на средата. Резултатите само показват, че най-големите братя и сестри в семейството са по-склонни към напълняване, ако не противодействат на това.

Учените дори отиват една крачка напред. В доказания от тях ефект те виждат допълнителна причина за увеличаване в наши дни на хората с наднормено тегло. "Има вероятност все по-намаляващият брой членове в семейството да има отношение към наблюдаваното нарастване стойностите на индекса на телесната маса", смятат учените.

Или казано по друг начин: Ако при първородните деца съществува по-голям риск от напълняване и в днешно време повечето семейства имат само едно дете, тогава този факт може да е причина за увеличаване броя на хората с наднормено тегло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !