Първото ясно доказателство за връзка между вируса Зика и микроцефалията

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 09:59 5247 0

Кредит Wikimedia Commons

Електронна микрограма, което показва вируса Зика с диаметър на частиците от 40 нанометра.

За първи път е открит вируса Зика в мозъчните тъкани на мозък от ембрион, засегнат от микроцефалия. Това е първото убедително доказателство, че треската Зика причинява микроцефалия у новородените.

Резултатите от изследването са публикувани в The New England Journal of Medicine.

Бързото разпространение на вируса Зика предизвиква все повече тревога. Зика причинява леко повишена температура, обриви, мускулни болки и конюнктивит за около 7 дни. И докато при възрастните, инфекцията преминава почти незабелязано, то учените смятат, че треската Зика представлява особена опасност за бременни жени, защото води до микроцефалия у децата - вродена недоразвитост на мозъка и черепа. Но досега не бе научно доказана пряката връзка между вируса Зика и микроцефалията.

През октомври 2015 г., в медицински център в Словения се обърнала 25-годишна бременна жена, за чийто плод имало съмнения за малформации. Преди това тя е работила в Бразилия, където на 13-тата седмица от бременността се разболяла тежко. Възможно е да е било треската Зика, но вирусологично изследване не е било правено, а последвалото изследване с ултразвук не открило никакви аномалии в развитието на плода - до 29-тата седмица, когато се появили първите признаци на нарушения.

Ултразвуковото изследване, проведено на 32-рата седмица разкрило сериозни аномалии в развитието на плода. Лекарите открили много калциеви отлагания в мозъчната тъкан, както и сериозно забавяне на растежа на главата. Плодът страдал от тежка форма на микроцефалия и пациентката решила да прекрати бременността.

Тъй като клиничната картина напомня на ефектите от вирусното заболяване, лекарите извършили аутопсия на плода. Хистологичният анализ разкрил множество нарушения в мозъка, включително спиране на развитието на кората на главния мозък. Електронната микроскопия и PCR анализът показали, че в невроните имат обширни натрупвания на *вириони и вирусни РНК-и. Изследователите са успели да изолират пълен геном на вируса и са провели филогенетичен анализ, който показал, че виновникът за заболяването е щам на вируса Зика, подобен на този, който е изолиран през 2013 г. от жител на Френска Полинезия.

*Вирионът е пълноценна вирусна частица и се намира извън живата клетка. Вирионите на повечето вируси не показват никакви признаци на биологична активност, докато не влязат в контакт с клетката гостоприемник, след което се образува комплекса "вирус-клетка", способен да "живее" и да "произвежда" нови вириони. При заразяване на клетката вирионът или вкарва в клетка гостоприемник само своя геном (например, бактериофагите) или прониква в клетката напълно (повечето други вируси).

Вирионът е по същество един конгломерат от органични кристали. Поради това няма ясен отговор дали вирусът е жив организъм или не.

Откриване на вируса в мозъка на засегнатия от микроцефалия ембрион е първото убедително доказателство, че вирусът Зика е способен да проникне в мозъка на дете по време на бременността и да причини сериозни аномалии на плода.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !