Първото споменаване на нулата е намерено в индийски ръкопис (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 септември 2017 в 00:07 7394 0

Кредит Bodleian Libraries/University of Oxford

Първата страница на ръкописа, датирана 224-383 г. от н.е..

Откриването на концепцията за нулата е революция в областта на математиката. Историците отдавна знаят че идеята идва от Индия, но кога точно става това, бе неясно.

Сега, най-старата индийска препратката към цифрата нула е идентифицирана в ръкопис от трети или четвърти век, обявиха учени от Оксфордския университет в Англия.

През 628 от н.е. индийският математик Брахмагупта пише първия по рода си текст, Brahmasphutasiddhanta, описващ нулата като число. Но ново изследване показва, че математиците в региона са били наясно с концепцията за нула дълго преди това. Както съобщава Тимъти Ревъл (Timothy Revell) за New Scientist, датирането на един древен текст, наречен ръкописът Бакшали, измести историята за произхода на нулата назад с 500 години.

Университетската библиотека на Оксфорд притежава в колекцията си от 1902 г. древната индийска книга, ръкописът Бакшали. Един селянин изкопал книгата от нивата си през 1881 година в село Бакшали, в района на Пешавар, на днешната територия на Пакистан. Тя се състои от 70 листа от брезова кора.

Ръкописът е написан в една от формите на санскрит - древният литературен език на Индия. Преводачите смятат, че ръкописът "Бакшали" може да е бил някакъв вид учебник за търговци, пътуващи по маршрути, които продължават Пътя на коприната. В древния свитък учените откриват различни аритметични задачи, както и символ, наподобяващ нула.

Ръкописът Бакшали се състои от 70 листа от брезова кора. Bodleian Libraries/University of Oxford

Дълго време документът се смяташе за твърде крехък, така че рядко изследователите са имали право да работят с него. 

Изследването от Оксфорд използва радиовъглеродно датиране, метод за измерване на съдържанието на въглеродните изотопи в органични материали, за да се определи тяхната възраст (изотопът е вариант на елемент, който има различен брой неутрони в ядрото). 

Учените изследват фрагменти от три различни листове от ръкописа и получават информация, че те са създадени с интервал от няколко века. Най-ранният образец е от 224-383 година, вторият - 680-779 година, а най-новата проба е създадена през 885-993 година. Кога листовете се събират в един текст, не е известно.

Символът в ръкописа не приличаше много на "съвременната" нула, а е по-скоро като плътен кръг - точка. 

Празното пространство в кръглия символ се появява по-късно в индийските текстове. Освен това нулата в ръкописа Бакшали не изпълнява ролята на числото нула, а служи като знак "заместител" отбелязващ отсъствието на стойност, като начин да се означи, че в 10 липсвеат единици, а в 100 - десетици и единици, например.

Заместващата нула в ръкописа Бакшали е "вълнуваща", заяви Маркъс дьо Саутой (Marcus du Sautoy), професор по математика в университета в Оксфорд, защото тя е "семето, от което концепцията за нулата като число се появи няколко века по-късно, нещо което е един от най-големите моменти в историята на математиката". Особеността на появата на нулата в индийската аритметика Маркъс дьо Саутой асоциира с философската традиция на региона, в която понятието празнота играе важна роля.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !