18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пържена риба се движи като жива. Какво се случва? (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 януари 2018 в 00:09 56790

Видео, записано в Китай, което показва как се мърда като жива пържена риба, стана особено популярно в китайския сайт за видеосподеляне Weibo, съобщава IFLScience

Рибата, която виждате, не е жива и не чувства никаква болка.

Движението идва от химична реакция, която стимулира мускулните тъкани на рибата.

Известно време след смъртта движешите мускулите неврони в рамките на тези тъкани все още имат някакъв мембранен потенциал.

Разликите в концентрациите на йони на срещуположните страни на клетъчната мембрана водят до по напрежение, наречено мембранен потенциал. Типичните стойности на мембранния потенциал са в диапазона -40 mV до -70 mV. Wikimedia Commons

Мозъкът на рибата е съвсем мъртъв, но повечето тъкани може би са живи. Мускулите на рибата съдържат аденозин трифосфат, основният източник на енергия за мускулни контракции.

"Повечето от тъканта ... всъщност е все още живи", коментира Чарлз Грисъм (Charles Grissom), професор по химия в Университета на Вирджиния в Discovery News. "Клетъчните метаболити са почти непокътнати, мембранните напрежения или потенциали, които съществуват в нервните клетки, вероятно са все още почти непокътнати".

"Въпреки че липсва мозъчна функция, тъканите все още реагират на стимули".

Добавянето на сол на рибата (под формата на готварска сол или соев сос) може да предизвика мускулни спазми в наскоро умряла риба и главоного. Солта се абсорбира и променя напреженията в нервните клетъчни мембрани, което води до контракции в известна степен на мускулите, което се вижда в повечето подобни популярни видеоклипове.

Въпреки това...

Във видеото плътта на рибата изглежда напълно сготвена. След като е сварена, мускулите няма как да се свият като реакция на солта, без значение колко е прясна. Възможно е заради топлината да се свива гръбначният стълб или плътта по някакъв начин (месото се свива, когато се пусне в горещ тиган).

Или възможно е рибата да не е толкова сготвена от страната, която не виждаме. Рибата е току-що изпържено от едната страна, а от другата страна не е, и авторите на клипа използват трика със солта, за да потрепне.

Или всичко е фалшификат, при който рибата се придърпва с конец. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.