Пастафарианството - религията, в чийто ад има вулкан от вкиснала бира

Църковни новини

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 13:19 37843 4

Вчера в един софийски бар се състоя сбирка на Българската пастафарианска църква. В подходяща богоугодна (на техния бог - Летящото спагетено чудовище) атмосфера на хубава бира бе проведен научен пъб куиз (викторина с въпроси), състезание между 12 отбора. 

Победител стана отбор "ДНК", а отборът на "Карбонарите" (в който бе представител на редакцията на Наука ОFFNews) отстъпи само с една точка.

Отбор "Карбонари" - на почетното 2-ро място. 

През 2011 г. австрийските власти позволяват на пастафарианеца Нико Алм да се снима за шофьорска книжка с гевгир на главата - след като на мюсюлманите се позволява да се снимат за документи с хиджаб, тогава защо да не може с религиозната шапка в пастафарианството?

Може би някои вече се досещат или знаят, че пастафарианството е пародийна религия, чието име идва от растафарианството и италианската "паста". Но след като научих, че за много хора е неизвестна "благата вест" на ЛСЧ, реших да ви въведа малко в историята, пророците и принципите на пастафарианството.

Религията е основана от Боби Хендерсън през 2005 г. в знак на протест срещу решението на департамента на образованието на Канзас за въвеждане в училищната програма на концепцията за "Интелигентния дизайн" като алтернатива на еволюционната теория.

В отворено писмо на сайта си Хендерсън провъзгласява вярата си в свръхестествен Създател като паста и кюфтета - Летящото спагетено чудовище (Flying Spaghetti Monster) и призовава за изучаване в училищата на пастафарианството на равно с други религии, като по този начин използва аргумента reductio ad absurdum (довеждане до абсурд).

Принципи на религията

Канонични догми

  • Невидимо и неуловимо Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ) е създало Вселената.
  • Всички доказателства за еволюцията са били умишлено устроени от ЛСЧ. Той тества вярата на   пастафарианците като прави така, че нещата да изглеждат по-стари отколкото са в действителност.
  • Пастафарианският рай включва поне един вулкан от бира и една фабрика за стриптийз.
  • А в ада пак има вулкан, но от вкиснала бира. (това бе един от въпросите на куиза)
  • "РАмин" (англ. Ramen или RAmen) е официалното окончание на молитвите на Евангелието от ЛСЧ - комбинация на "Амин" името на японска супа с юфка "рамен".

Осемте "По-добре не го прави"

Осемте "По-добре не го прави" е пастафариански еквивалент на Десетте Божи заповеди от Стария завет. Те са били дадени на Мойсей, който бил пират и са осем, а не десет, защото две плочи паднали  "на слизане от планината Салса".

  • По-добре не се дръж като самовлюбено магаре и лицемер, когато проповядваш макаронената благодат. Ако другите не вярват в Мен, няма какво да се притесняваш. Аз не съм толкова самовлюбен, честно. Освен това, ние не говорим за тези хора, така че да не се отклоняваме.
  • Не оправдавай с Моето име потисничество, робство, потискане или въобще грубо отношение към другите. Аз не изисквам жертви, чистотата е необходима за питейната вода, а не за хората.
  • Не съди за хората по външния им вид, облекло или начина, по който говорят. Дръж се прилично, става ли? И си набий в тъпата глава: Жената е личност. Мъжът е личност. A скучният е винаги скучен. Никой от хората не е по-добър от другите, с изключение на възможността да се облича по модата - И съжалявам, но надарих в този смисъл само жените и само някои от момчетата - тези, които могат да различат пурпурно от лилаво.
  • Не си позволявай действия неприемливи за тебе самия или за твоя доброволен и искрен партньор (достигнал възрастовата граница и духовна зрялост). Всички несъгласни предлагам да отидат на ..., освен ако те не го определят за обидно. В този случай, могат да изключат телевизора си за разнообразие и да отидат на разходка.
  • Не се бори с фанатични, сексистки и други зловредни идеи на другите на празен стомах. Яж и след това иди да се разправиш с тези копелета
  • По-добре не харчи купища пари за изграждане на църкви, храмове, джамии, гробници за прослава на Моята Макаронна Благодат, защото парите е по-добре да се похарчат - избери за какво:
    • срещу бедността;
    • за лечение на болестите;
    • спокоен живот, страстна любов и по-ниски цени на нета.
  • Дори и да Съм сложновъглеродно всезнаещо същество, но Аз обичам простите удоволствия на живота. Кой, ако не Аз да знам това? Нали Аз съм създал всичко.
  • По-добре не разказвай на всички околни, както съм казал. Ти не си толкова интересен на всички. Спри да мислиш само за себе си. И не забравяй, че те помолих да обичаш ближния си, не разбра ли?
  • По-добре не постъпвай с другите така, както искаш да постъпват с теб, ако се стигне до огромното количество вазелин или латекс. Но ако на другия човек също му харесва (следвайки четвъртата заповед) направи го, снимай го, но за бога - носи си презерватив! Това е просто парче гума. Ако аз не исках да получаваш удоволствие от този процес, щях да предвидя шипове или нещо от този род.

Празници

Свещеният пастафариански ден е петък, защото светът е създаден за 4 дни от ЛСЧ. Всеки петък е религиозен празник. Олтарът на пастафарианската църква е масата. Има и други свещени текстове, написани от Айнщайн, Дарвин, Ръсел.

Чайникът на Ръсел. Пример за нефалшифицируемо твърдение

Чайникът на Ръсел (англ. Russell's Teapot) е аналогия, измислена от британския философ Бъртранд Ръсел между съществуването на Бог и съществуването на космически чайник на кръгова орбита около Слънцето между Земята и Марс, който е от абсолютно идеално черен порцелан, толкова малък, че е незабележим и за най-прецизния и мощен телескоп.

Чайникът на Ръсел е чудесен пример за нефалшифицируемо твърдение - не съществува метод, който да докаже несъществуването на този чайник. Бъртранд Ръсел (Bertrand Arthur William Russell) пише в статията си "Има ли Бог":

"Множество вярващи хора говорят така, сякаш е работа на скептиците да опровергават общоприети догми, наместо да е работа на догматиците да ги доказват. ... Но ако кажа, че понеже твърдението ми не може да бъде оборено, би било нетолерантно да се подлага на съмнение с право ще бъда обвинен, че говоря безсмислици. Ако, все пак, съществуването на такъв чайник беше предположено в антични книги, преподавано като свещенна истина всяка неделя и внедрявана в умовете на децата в училище, колебанието в неговото съществуване би било признак на ексцентричност, а на съмняващият се ще бъде предоставен психиатър в просветената ера или инквизитор в по-ранни времена"

С други думи, никой се може да настоява, че хипотезата му е вярна, само защото не може да бъде опровергана - негова работа е да я докаже. Тъй като няма начин да докажем, че чайникът на Ръсел не съществува, защо трябва да приемем, че този чайник съществува?

По този начин ние можем да си измислим безброй всякакви ненаблюдаеми глупости и нахално да искаме другите да повярват в тях - защо не в Невидимия Розов Еднорог или Летящото Спагетено Чудовище.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2015 в 11:50

В света на мърсуващи лицемерни фунаменталисти и психопатични откачалки, както и след задевките на малоумни креационисти - възприемам пастафарианците напълно сериозно.
Това е сериозен опит за разумен прочит на религията.

29.07 2015 в 20:22

Прочетете внимателно частта за "Чайника на Ръсел": http://nauka.offnews.bg/news/n_0/n_341.html и ще се убедите, че пастафарианството е научно явление.

29.07 2015 в 18:12

Nauka.offnews -> НезнамКаквоДругоДаИзмисляЗатоваЩеПишаНещоКоетоНямаНищоОбщоСН ауката.ОФФ,Н'юс

29.07 2015 в 16:15

Ако досега не сте разбрали на коя религия дедо ви поп е свещеник - не може да ви се помогне.

RAmen на български може да се произнася още и Наздраве. ЛСЧ е бекрайно толерантен към езиковите различия. Все пак, Той ги е създал.