Пациентите с рак, разчитащи на алтернативна медицина, имат по-голям риск от смърт

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2018 в 13:25 9967 0

Кредит Bayside Chinese Medicine

Нови изследвания показват, че пациентите с рак, които използват алтернативна медицина за лечими ракови заболявания, е по-възможно да починат в сравнение с тези, които остават на конвенционален курс на лечение.

Това е свързано с по-голямата вероятност пациентите да откажат поне един компонент от конвенционалното лечение на рак, съобщава IFLScience.

Новото проучване, публикувано в JAMA Oncology , е изследвало 1290 пациенти, диагностицирани с рак на гърдата, простатата, белия дроб или колоректален рак, от 2004 до 2013 г. От тях 258 са използвали алтернативна медицина. Изследователите откриват, че тези пацияенти са по-склонни да откажат препоръки за лечението на рака като хирургия, хормонална терапия, химиотерапия и лъчетерапия.

"Фактът, че употребата на алтернативна медицина е свързана с по-чести откази от доказани терапии за ракови заболявания, както и с повишен риск от смърт, трябва да спре провайдърите ѝ и пациентите", коментира водещият автор Скайлер Джонсън (Skyler Johnson), ръководител на катедрата по Онкологична лъчетерапия в Медицинската школа в Йейл. "За съжаление, има много объркване относно ролята на алтернативнаните терапии. Въпреки че могат да бъдат използвани за подпомагане на пациентите, страдащи от симптомите на онкологичните терапии, изглежда, че те или се комерсиализират, или се считат за ефективни терапии при рак".

В Съединените щати приблизително един на всеки трима използва алтернативна медицина, въпреки че не е ясно дали повечето от тези "терапии" са ефективни или в някои случаи дори безопасни. Въпреки това, начинът, по който често се обсъжда алтернативната медицина, може да внуши на пациентите с рак нереалистичен поглед за тези методи.

Алтернативната медицина често се възприема като подход, водещ до намаляване на конвенционалните терапии. Дори онези, които са наясно, че от алтернативната медицина може да няма полза, все пак вярват, че тя поне няма и неблагоприятни ефекти. Но за съжаление, това изследване показва, че може да има нежелано последствие в някои случаи, защото пациентите са склонни да отказват определени аспекти на конвенционалното им лечение.

Ракът е виновен за смъртта на 8,8 милиона души през 2015 г. и струва на световната икономика повече от 1 трилион долара всяка година. Световната здравна организация смята, че 30 до 50 процента от всички ракови заболявания могат да бъдат предотвратени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !