Павианите имат различен ''диалект'' когато общуват с най-близките си

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 декември 2020 в 00:23 1659 0

Кредит pixabay

Ново изследване, публикувано в списанието Proceedings of the Royal Society B, открива, че павианите, които прекарват по-голямата част от времето си заедно, развиват "диалекти", които се различават от другите социални групи.

Проучването разглежда мъжки павиани, живеещи в националния парк Николо-Коба в Сенегал, за да провери как техните сигнали варират в зависимост от социалните групи и установява, че всяка група има вокализации, специфични за техния социален кръг.

Приматите са известни със своята сложна и усъвършенствана комуникация, а различни записи показва, че те са в състояние да предават съобщения в група, предупреждавайки за опасност, когато се нуждаят от подкрепа. Известно е дори, че някои видове копират звуците на най-близките си, малко като начина, по който ние използваме определени думи или начина на говорене на нашите приятели.

За да разбере дали социалното взаимодействие влияе върху вокализациите при павианите, д-р Джулия Фишер (Julia Fischer) от Германския център за примати в Гьотинген изследва групи от гвинейски павиани (Papio papio). Тези животни живеят в групи, които съдържат множество по-малки социални кръгове, малко като клики и всяка клика е съставена от един мъжки и няколко женски партньорки. За разлика от някои животински общества, мъжките павиани всъщност се разбират много добре и общуват със звуци и се пощят взаимно в знак на приятелство.

Фишер реши да запише тези социални звуци и да ги сравни по честота, дължина и тон, за да види дали или как се различават вокализациите между 27 мъжки от две групи. Резултатите показват, че звуците в групата са много по-сходни помежду си в сравнение с тези между различните групи. Фишер предполага, че това е резултат от повтарянето от павианите на звуците на другите около тях като средство за изграждане на доверие в социалните групи. Същото поведение е забелязано и при хората, като понякога адаптираме речта си, за да се „впишем“ по-добре, независимо дали се опитваме да впечатли нови приятели или бъдещи работодатели.

Изследователите също сравняват сходството на вокализациите с генетичната свързаност на изследваните павиани. Интересното е, че социалното положение има по-голямо влияние върху сходството на звуците, отколкото колко тясно генетични свързани са мъжките. Това показва, че "диалектите" на павианите са продукт на социалното взаимодействие, а не само на биологичното предразположение да звучат по определен начин.

„Нашите констатации допринасят към базата от доказателства, че в рамките на специфичните за видовете групирания могат да се открият фини и потенциално значими вариации на нечовешките вокализации на приматите“, пишат авторите на изследването. „Акустичното сходство не корелира с генетичната свързаност, което предполага, че по-големи количества социални взаимодействия, а не генетична свързаност, насърчават наблюдаваната вокална конвергенция.“

Източник: IFLScience - Baboons Have Different "Accents" Depending On Who They Hang Out With

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !