Пчелите виждат пет пъти по-дребни обекти, отколкото смятаха учените

Антония Петрова Последна промяна на 11 април 2017 в 14:02 4318 0

Снимка: Emran Kassim / CC BY 2.0.

Медоносните пчели се оказва, че имат много по-добро зрение отколкото се смяташе досега. Това показва ново проучване на учени от Университета в Аделаида и Университета "Лунд" в Швеция. То е публикувано в списание Nature.

Зрението на пчелите се изучава още от пионерското проучване на д-р Карл фон Фриш (Karl von Frisch) от 1914 г. "В наши дни пчелите продължават да бъдат пленителен модел сред учените, особено невроучените", отбелязва водещият автор д-р Елиза Ригози (Elisa Rigosi). "Сред всичко друго пчелите помагат да се отговори на въпроси като как е възможно толкова мъничък мозък от по-малко от 1 милион неврона да постигне толкова сложни процеси и какви са неговите граници", отбелязва Ригози.

През последните няколко десетилетия стана ясно, че пчелите могат да виждат и да категоризират обекти, да научават понятия чрез зрението, като например "симетрично" или "над" и "под". Но един от основните въпроси е каква всъщност е визуалната острота на окото на пчелата, колко добро е зрението на пчелите, съобщава Sci-news.com.

"Предишни проучвания са измервали визуалната острота, но повечето от експериментите им са се провеждали на закрито", добавя съавторът на проучването д-р Стивън Уидерман (Steven Wiederman). "Ярката дневна светлина и тъмните лаборатории са две напълно различни среди, които причиняват анатомични и психологични промени в резолюцията на окото. Фоторецепторите в зрителната система разпознават вариациите на яркостта на светлината", изтъква Уидерман.

"Има осем фоторецептора отвъд всяка шестоъгълна фасета в окото на пчелата, а очите им са съставени от хиляди фасети! Естествено, очаквахме няколко различия в качеството на зрението на пчелите при тестване на дневна светлина в сравнение със стайната", коментира Уидерман. 

Екипът си поставя за задача да отговори на два конкретни въпроса в своето изследване:

- Кой е най-малкият ясно очертан обет, който пчелата може да види 

- Колко надалече може една пчела да види обект, дори и да не може да не е ясен

За да получат отговор, учените разглеждат електрофизиологични записи от невралните реакции на единични фоторецептори в очите на пчели от вида Apis mellifera или европейски медоносни пчели. Те откриват, че с предната част на окото, където резолюцията е максимална, пчелата може ясно да видят обекти с големина до 1,9 градуса - това е приблизително ширината на палеца когато ръката е протегната пред очите. Или с 30% по-добро зрение отколкото сочат предишни изследвания.

"Що се отнася до най-малките обекти, които пчелата може да засече, макар и да не вижда ясно, се оказва, че е на около 0,6 градуса - това е една трета от ширината на палеца на разстояние една ръка. Или около една трета от това, което пчелата ясно вижда и пет пъти по-дребно от това, което се смяташе досега при предишни поведенчески експерименти", обяснява Ригози.

"Тези нови резултати показват, че пчелите имат възможност да видят потенциален хищник, и така да избягат, много по-рано отколкото сме мислили, или да възприемат предмети от околната среда по-добре от очакваното от нас, което е полезно при навигацията и тяхното оцеляване", допълва Ригози.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !