Персеидите - най-яркият звездопад може да се наблюдава от 16 до 23 август

Ваня Милева Последна промяна на 13 август 2020 в 00:00 10564 0

Кредит Pxfuel

Всяка година през август един метеорен поток, наречен Персеиди, се появява от посоката на съзвездието Персей. Тази година той ще достигне своя връх в периода от 11 до 13 август, а най-доброто време за наблюдение ще е няколко дни по-късно.

Ако мислено продължим пътеките на метеори обратно, всички те се събират приблизително в една и съща точка на небето: недалеч от звездата Гама от съзвездието Персей.

Тази точка на метеорния дъжд се нарича радиант. Но за да видите Персеидите, не са ви необходими звездни карти - просто трябва да погледнете към хоризонта.

Радиантът на метеорния поток Персеиди е в съзвездието Персей. Но не е нужно да намерите радианта на потока, за да видите метеори - метеорите ще летят във всички части на небето. 

Подобно на повечето метеорни потоци, Персеидите са образувани от остатъците от кометна "опашка". Приближавайки се до Слънцето, кометите се нагряват, разпръсквайки малки частици лед и прах в междупланетното пространство, които под влияние на слънчевия вятър се движат от центъра на Слънчевата система. Отломките им се врязват в горната атмосфера на Земята с около 210 000 км в час, изгарят, присветвайки като звезди.

Кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл) се приближава до Земята само веднъж на 133 години, но Земята минава през опашката си всяка година. Тя има силно ексцентрична - продълговата орбита, която извежда тази комета извън орбитата на Плутон, когато е най-отдалечена от Слънцето и вътре в орбитата на Земята, когато е най-близо до Слънцето. 

Oрбитите на кометата Суифт-Тътъл. Източник: spaceweather.com

Последният път, когато Суифт-Тътъл достига перихелий - най-близката точка до Слънцето - е през декември 1992 г. и следващия път ще го направи през юли 2126 година.

Схема на земната орбита с част от дълга орбита на Суифт-Тътъл, която я пресича. Кредит: Guy Ottewell.

През 2020 г. Персеидите ще преминат от 23 юли до 20 август, а пикът на потока ще бъде на 12-13 август. Според прогнозите на Международна метеорна организация, при ясно небе се очаква поток до 110 метеора на час, а Луната, която е близо до новолуние, няма да пречи на наблюдението на метеорите в нощта на максимума.

Най-благоприятните според експертите условия за видимост на метеорния дъжд през 2020 г. ще бъдат три до четири дни след нощта на пика им, в периода от 16 до 23 август. 

Международна метеорна организация отбелязва, че за да видите добре Персеидите, трябва да се отдалечите от зоните на светлинно замърсяване - тоест от градове и пътища, както и от големи промишлени обекти. Ако живеете в София, отидете на Витоша или в околностите й. Пристигайки там, където звездната светлина не се губи в светлините на големия град, трябва да оставите очите си да свикнат с тъмнината, да седнете удобно и да погледнете нагоре.

Кредит: Wikimedia Commons

Източник: Perseid meteors 2020: All you need to know, Earth&Sky

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !