24 ноември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пещерни рисунки на 10 000 години са открити от египтолози в планината Синай

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 януари 2020 в 00:12 23930
Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities, Arab Republic of Egypt

Новооткрита пещера в Синай, Египет, е първата по рода си в региона, изрисувана цялата с цветни древни рисунки. 

Египтолози от Министерството на туризма и антиките на Египет, откриват пещерата в регион на около 30 километра северно от град Света Екатерина и на 60 километра югоизточно от Сарабит ел-Хадем, древноегипетски град, известен с мините си за тюркоаз. Пещерата от пясъчник е разположена в труднодостъпен район и е с дълбочина около 3 метра и ширина 3,5 метра, разказва д-р Мустафа Министерс (Dr. Mustafa Ministers), главен секретар на Висшия съвет по антиките. 

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities, Arab Republic of Egypt

Тъмночервените рисунки на животни, включително магарета и мулета, на тавана на пещерата са определени за най-старите там, датиращи от между 5 500 г. и 10 000 г. пр.н.е. Телата на животните от този период се откриват навсякъде из пещерата, пет такива се наблюдават на тавана и при входа на заслона, както и човешки фигури на тавана и върху скала в центъра на пещерата. 

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities, Arab Republic of Egypt

Втората група рисунки са определени като изображения на жени и животни от периода на халколита, ерата между неолита и бронзовата епоха, която е моментът на преминаване от каменни към метални инструменти. 

Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities, Arab Republic of Egypt

Полуостров Синай е голяма пустинна зона, разположена между Суецкия залив и Суецкия канал. Регионът е населен от праисторически времена като най-древните писмени свидетелства датират от около 3 000 г. пр.н.е., когато древните египтяни описват откритията си в търсене на медна руда. Каменното изкуство в Египет е разпространено из цялата страна и се разделя основно между древните рисунки, открити по хълмовете до Червено море на Изток и от централната долина на Нил към западните части до Западната пустиня. Най-ранните данни за каменно изкуство датират преди около 17 000 години.

Източник: IFLScience - Ancient Cave Filled With 10,000-Year-Old Cave Paintings Accidentally Discovered By Egyptologists In Sinai


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.