25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Песните на сините китове се чуват на 1000 км разстояние (аудио)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 март 2015 в 16:26 116582
Снимка: NOAA

Антарктически учени са записали повече от 40 000 "разговори" на сини китове, за да проучат как гигантските бозайници се възстановяват след десетилетия на китолов.

Сините китове са били почти напълно унищожени заради безогледната свръхексплоатация на китобойната промишленост в  началото и средата на 20-ти век. По данни на International Whaling Commission's - IWC в партньорство с Southern Ocean Research в момента популацията на синият кит е малко повече от 2300.

Учени от Австралия и Нова Зеландия, завърнали се тази седмица от шестседмично пътуване в Южния океан след проследяване на 80 от сините гиганти, разказват за експедицията си пред ABC Science.

Майк Дабл (Mike Double), член на експедицията,  разказва, че сa записали над 520 часа "песни" на китове от 1000 километра.

"Неповторими са звуците на сините китове, призоваващи се един друг през Южния океан близо до Антарктида", казва той.

"Ние чувахме ясно песните им от 750 км, че и от 1000 км."

Специалиални шамандури позволяват на изследователите да прослушват океана за ниските като тътен песни на китовете и да насочват кораба си към тях.

Майк Дабл слуша песента на китовете. Снимка: Dave Allen: NIWA/AAD

"В началото, китовете не пееха толкова често, колкото се надявахме и мислехме известно време, че имаме технически проблем", разказва Дабл.

"Но скоро след като напуснахме остров Belaney, изведнъж сините китове запяха".

"Звукът може да се отразява от слоевете на водата ... и всъщност се разпространява хоризонтално и следователно може да пропътува през океана на доста големи разстояния."

Изследователите последвали песните на китовете докато стигнали до края морето Рос, където били обкръжени от стадо от огромните животни.

Учените смятат, че китовете се събираха в близост до море Рос за да гонят пасажите крил.

Един кит може да изяде 100 тона крил, когато има изобилие от миниатюрните безгръбначни и ако целта на "междуградските" разговори на китовете е все още неясна, учените казват, че е много е вероятно разговорите на къси разстояния да са за храна.

Снимка: Paula Olsen


Ваня 16.03 2015 в 13:16 2
+ 4
- 0
Длъжни сме и го правим. Източникът е ABC Science и е с активен линк в статията:
"Scientists eavesdrop on blue whales in Southern Ocean from up to 1,000km away"
Joko 16.03 2015 в 13:09 1
+ 3
- 1
1000км? Може ли, да посочите от къде е тази цифра с цитат? Ако се наричате научен сайт, сте длъжни да посочвате източници, дори и за "научно-популярните" статии.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.