Пет добавки за отслабване, за които не трябва да си харчите парите

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 февруари 2018 в 00:03 20887 0

Не е лесно да се отделят фактите от измислиците, когато потърсите информация как да отслабнете.

Една статия в Тhe Сonversation разглежда какви научни доказателствата има за ефективността за пет добавки, които твърдят, че могат да ускорят загубата на тегло.

1. Малинови кетони

Малиновите кетони, които се продават като таблетки за отслабване, са химични вещества, които се срещат в червените малини и от които отговарят за характерните аромат и мирис на малини. Може да се създадат малинови кетони и в лаборатория.

Изследване на затлъстели плъхове установи, че малините кетони намаляват натрупването на телесните мазнини.

При едно друго проучване от 2013 г 70 възрастни с наднормено тегло са подложени на програма за отслабване с диета и тренировки и разделени на случаен принцип вземат добавка, съдържаща или малинови кетони или други добавки, като например кофеин или чесън, или плацебо.

Само 45 участници завършват проучването. Общо 27, вземали добавки, загубват около 1,9 килограма, в сравнение с 400 грама при 18-те в плацебо групата. Процентът на преждевременно напусналите е толкова висок, че резултатите трябва да се интерпретират с много внимание.

Едно малко пилотно проучване на петима възрастни не намира никакъв ефект върху теглото, като на участниците им е казано да запазят досегашния си начин на хранене и физическа активност и просто да вземат добавки от малинови кетони по 200 мг/ден.

Изразяват се опасения за потенциални токсични ефекти от малинови кетони върху сърцето и за плодовитостта.

Измислица: По-добре харчете парите си вместо за добавки, за храни, които съдържат малинови кетони, включително пресни плодове, киви, праскови, грозде, ябълки.

2. Зелен чай матча на прах

Матча (Matcha) е зелен чай, направен от листа от растението Camellia sinensis или чаено растение, но се преработва в зелен прах и може да бъде смесен в течности или храна. Преди да се съберат листата чаеното растение се поставя на сянка в продължение на няколко седмици, което увеличава съдържанието на теанин и кофеин.

Няма изследнията, които да откриват ефект от матча чая, съдействащ за отслабването.

Един преглед на шест изследвания с използване на препарати със зелен чай за отслабване за 12 седмици намират разлика в зависимост от държавата, където се провеждат. При проучванията, проведени извън Япония, хората, консумиращи зелен чай, не губят повече тегло от контролната група. В осем проучвания, проведени в рамките на Япония, средната загуба на тегло варира от 200 грама до 3,5 килограма в полза на препаратите със зелен чай.

Измислица: Чаят има репутацията на средство за отслабване, която най-вероятно е незаслужена. В момента няма проучвания, които да потвърдят, че чаят матча ускорява загубата на тегло.

 

3. Добавки Гарциния камбоджа

Гарциния камбоджа (Garcinia cambogia) са тропически плодове, които съдържа голямо количество хидроксилимонена киселина (НСА), за която се твърди, че  спомага за намаляване на теглото.

При изследвания върху животни НСА взаимодейства с обичайното производство на мастни киселини. Ако този ефект се прехвърли на хората, теоретично може да затрудни усвояването на мазнините и да задейства загубата на тегло. Проучванията при хора показват, че това не е така.

Докато едно 12-седмично проучване при жени с наднормено тегло на нискокалорийна диета, разделени на случаен принцип със или без HCA, установи, че групата приемала HCA загубват значително повече тегло (3.7 в сравнение 2.4 килограма спрямо групата на плацебо), две други проучвания не откриват разлика в загубата на тегло.

Друго 12-седмично проучване при 135 мъже и жени не намери разлика в загубата на тегло между групата на HCA (3.2 кг) и плацебо групата (4.1 кг). А десет седмично проучване на 86 мъже и жени с наднормено тегло, разделени на случаен принцип да вземат или екстракт от Гарциния камбоджа или плацебо, без да са подложени на диета за отслабване, открива минимална загуба на тегло от 650 грама до 680 грама, без разлика между групите.

Измислица: Гарциния камбоджа не помага за отслабването.

4. Кофеинови добавки

За кофеина се твърди, че увеличава скоростта на метаболизма и по този начин ускорява загубата на тегло. Проучванията при доброволци с нормално тегло откриват, че има увеличаване на скоростта на метаболизма, но това зависи от дозата. Колкото е по-голяма дозата на кофеиновите добавки, толкова повече се увеличава скоростта на метаболизма.

Най-ниската кофеинова доза от 100 мг, количеството на едно разтворимо кафе, повишава средно метаболизма с 9 калории на час, докато дозата от 400 мг, която е приблизително еквивалентна на кофеина в две до три чаши кафе експресо, повишава метаболитната скорост с около 34 калории на час в продължение на три часа.

При проучване на възрастни с наднормено тегло са дадени кофеинови добавки с доза от 8 мг на килограм телесно тегло и увеличаването на метаболитната скорост е с около 16% до три часа.

В едно проучване, при което на възрастни с наднормено тегло е предложена диета за отслабване и  разделени на случаен принцип да получават или 200 мг кофеинови добавки три пъти на ден в продължение на 24 седмици или добавка плацебо, не е установена разлика в промяната на теглото между групите. За първите осем седмици групата, която е приемала кофеинови добавки, съобщава за странични ефекти като безсъние, тремор и световъртеж.

Измислица: Кофеинът ускорява метаболизма на организма в краткосрочен план, но това не ускорява загубата на тегло.

5. Алкална вода

Рекламираните алкални продукти включват алкална вода, алкализиращи прахове и алкални диети. Би трябвало да се измерва киселинността на урината и/или слюнката, за да "се оцени" нивото на киселинността на тялото. Урината обикновено има леко кисела реакция (средно е около рН 6) - плодовете и зеленчуците я правят по-алкална, а консумирането на месо - по-малко.

Ако слюнката е с неутрално рН 7, алкалните диети препоръчват да промените това, като се храните въз основа на показанията на рН в урината или слюнката, твърдейки, по-алкалната храна помага на храносмилането, отслабването и здравето.

Но средата в стомаха е силно кисела при рН по-малко от 3.5, тази киселина помага за разпадането на храната. След това се премества в тънките черва за храносмилане и усвояване, където рН се увеличава до 4.5 - 5.0, което е все още киселинно.

Вашето тяло е с фино контролирани механизми за балансиране на рН, за да се установи в кръвта рН между 7.35-7.45. Ако това не се случи, ще настъпи смърт.

От друга страна, алкалните диети насърчават здравословното хранене  чрез прием на храни на растителна основа като плодове и зеленчуци. Има доказателства, че по-ниският прием на храни от животински произход, които допринасят за киселинното натоварване, е свързан с по-добро здраве в дългосрочен план .

Измислица: Няма научни доказателства в подкрепа на твърденията, че алкалната вода или прахове ускоряват загубата на тегло.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !