Пет ужасни неща, които силният студ причинява на човешкото тяло (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 март 2018 в 09:30 29862 0

Winter is Coming!

Минусовите температури и вятърът са опасна комбинация за човешкото тяло. Нашето тяло не е предназначено за силен студ и престоят в такива условия без защита може да предизвика наистина ужасни последици, при които думата "замръзване" придобива буквален смисъл.

Какво може да ни причини студът, разказва The Weather Network:

1. Замръзване на роговицата на окото

Ако сте за кратко на открито в студено време и при това тичате или ходите, очите ви ще сълзят, снижавайки по този начин температурата на замръзване, а редовното мигане ще запази очите ви в добро състояние.

Но положението става съвсем друго, ако сте скиор, обичате зимните спортове или просто се налага да прекарвате много време на открито на вятър, тогава не пропускайте да си сложите очила.

Изследователи от Университета Принстън казват, че ако държите очите си отворени при силен вятър и студ без защита, силният студ може наистина да доведе до замръзване на роговицата на окото.

Специалистите препоръчват да затоплим замръзналите очи с ръка или с помощта на компреси, но това няма да помогне да се избегна краткотрайното замъгляване на зрението.  Възможно е дори контактните лещи да замръзнат така, че да залепнат за очните ябълки.

Очите обикновено се размразяват с лекарска помощ и всяко увреждане обикновено може да се лекува с дни или седмици, а тежките случаи може да доведат до загуба на тъкан, изискваща възстановителна хирургия.

Не забравяйте очилата!

2. Измръзване на кожата, мускулите и тъканите

За разлика от очите, крайниците ви могат напълно да замръзнат и дори да загубите крак, ухо или пръст.

Измръзването причинява не само парене или изтръпване на кожата, а често засяга мускулите, тъканите и мазнина под нея. Рискът е особено висок, ако дрехите ви не са подходящи за времето. Когато температурата падне под -40°С, кожата може да замръзне за минути.

И колкото по-дълго сте изложени на екстремния студ, толкова по-вероятно е, замръзването да се разпространи до състояние, изискващо евентуално ампутация, дори ако успеете да намерите медицинска помощ.

Според таблицата на Министерството на околната среда и изменението на климата на Канада, температурите от -20º С  носят умерен риск от измръзване.

Това важи не само за хората, но също и за животните. За тях също зимата е труден сезон. Въпреки пухкавата им козина, крайниците на домашните ни любимци също са изложени на риск.

Когато екстремният студ достигне вътрешността на тялото, възниква заплаха за живота.

3. Тялото "изключва"

Когато официално се предупреждава за изключително ниски температури, това трябва да се взема на сериозно. Ако не сте облечени подходящо или сте без подслон, силният студ може да ви убие.

Човешкото тяло е приспособено да поддържа вътрешна температура около 37°С. Всяко отклонение е сериозен проблем, а когато температурата на тялото започне да пада, настъпва преохлаждане или хипотермия.

Понижаване на температурата до 32-35°С стартира процес, придружен с постоянно треперене, умора, учестено дишане и други симптоми.

Охлаждане до 32°C се нарича умерена хипотермия. В този случай дишането се забавя поради хиповентилация на белите дробове и действията на пострадалия са такива, сякаш е в нетрезво състояние, с лоша координация, неясен говор и видимо объркване.

Спирането на треперенето е лош знак. Когато температурата на тялото падне под 28°С се увеличава риска от смърт. Ако наблюдавате човек в такова състояние, бихте си помислили, че е мъртъв. Около тази граница се случва загуба на съзнание, зениците се разширяват, дишането и пулса са едва забележими.

Тежките етапи на хипотермията изискват незабавна реанимация.

4. Парадоксално събличане

Рядко, но се случва - хора, загинали от хипотермия, в последната си агония са свалили дрехите си. Един сайт за катерене разказва истории за цели групи, намерени мъртви и напълно голи в планината, а дрехите им - сгънати прилежно наблизо. LiveScience отбелязва, че понякога полицията погрешно взема такива случаи за грабеж.

Има дори термин за това: "Парадоксално събличане".

Германски учени от Freie Universitat Берлин разглеждат 69 смъртни случая на хипотермия от 1978 г. до 1994 г. Те са открили, че около 25% от жертвите са със свалени дрехи преди смъртта.

Хипотермията намалява умствените способности и обърква мислите. В по-късни етапи тя забавя притока на кръв и кръвоносните съдове се разширяват, затова пострадалите се чувстват, сякаш горят, но всъщност тялото им бързо губи топлина. Това усещане за топлина си кара да се събличат и се обричат на гибел.

И ако това не ви се струва достатъчно странно, LiveScience разказва за много жертви на хипотермията с поведение, наречено "последно заравяне".

Както предполагат учените, в човешкия мозък под въздействието на студа се активира автономен процес, подобен на инстинкта на животните, които копаят дупки, за да презимуват. Последното усилие в опит да защитят тялото си, погребвайки се в снега.

В статия на 1995 г. в International Journal of Legal Medicine изследователи от Германия описват жертви на хипотермията в положение, което се посочва като краен механизъм на защита.


5. Превръщане в мумия

Ако човек загине, когато е достатъчно студено и сухо, а тялото му е малко вероятно да се намери, в крайна сметка ще се превърне в замръзнала мумия.

И човекът може да си остане така за много дълго време, независимо дали е известен или неизвестен. Например човека, чиито останки бяха открити във видеото по-долу (предупреждение за съдържанието):

Това е Джордж Малъри, изследовател на Еверест , който изчезна безследно през 1924 г.,  докато екип не намира тялото му през 1999 г. Голяма част от дрехите му са окъсани, но плътта под тях е удивително непокътната и замръзнала. Encyclopedia Britannica разказва, че вероятно е починал след тежко падане, а тялото му е било погребано там, където е намерено, на 8400 метра над морското равнище.

И в тези условия, а тялото може да се запази още по-дълго. През 2004 г. планинари на границата между Италия и Австрия намират запазените тела на трима австро-унгарски войници, останали в ледник от 1918 година.

И това не е пределът. В Италия през 1991 г. на надморска височина от 3200 м в резултат на топенето на ледник е намерена мумия на човек от каменната епоха, наречена Йоци. 

Той е бил там 5300 години.

Както може да се види от видеото по-горе, Йоци не е съвсем непокътнат, но без студените условия, от него щяха да са останали само кости.

Приложение:

Таблица на Министерството на околната среда и изменението на климата на Канада.

Температура на усещане, в зависимост от вятъра (температурата е по Целзий)РискСъстояниеКакво да се прави
0 до -9 Малък риск
  • Леко повишение на дискомфорт
  • Облечете се топло
  • Останете сух
-10 до -27 умерен риск
  • неудобство
  • Риск от хипотермия и измръзване , ако навън за дълги периоди без адекватна защита.
  • Облечете се в пластове от топли дрехи, с външен слой, който е устойчив на вятър.
  • Носете шапка, ръкавици без пръсти или изолирани ръкавици, шал и изолирана, водоустойчива обувки.
  • Останете сух.
  • Бъдете активен
-28 до -39 Висок риск : изложената на въздуха кожа може да замръзне в рамките на 10 до 30 минути
  • Висок риск от измръзване : Проверете лицето и крайниците за изтръпване или побеляване.
  • Висок риск от хипотермия, ако навън за дълги периоди без адекватни дрехи или подслон срещу вятър и студ.
  • Облечете се в пластове от топли дрехи, с външен слой, който е устойчив на вятър
  • Покрийте откритата кожа
  • Носете шапка, ръкавици без пръсти или изолирани ръкавици, шал или маска за лице и изолирани, водоустойчиви обувки
  • Останете сух.
  • Бъдете активен
-40 До -47 Много висок риск: изложената на въздуха кожа може да замръзне в рамките на 5 до 10 минути
  • Много висок риск от измръзване: Проверете лицето и крайниците за изтръпване или побеляване
  • Много висок риск от хипотермия , ако навън за дълги периоди без адекватни дрехи или подслон срещу вятър и студ.
  • Облечете се в пластове от топли дрехи, с външен слой, който е устойчив на вятър
  • Покрийте откритата кожа
  • Носете шапка, ръкавици без пръсти или изолирани ръкавици, шал или маска за лице и изолирани, водоустойчиви обувки
  • Останете сух.
  • Бъдете активен
-48 до -54 Тежка риск : изложената на въздуха кожа може да замръзне в рамките на 2 до 5 минути
  • Тежък риск от измръзване: Проверете лицето и крайниците за изтръпване или побеляване
  • Тежък риск от хипотермия, ако навън за дълги периоди без адекватни дрехи или подслон срещу вятър и студ.
  • Бъди внимателен. .
  • Облечете се в пластове от топли дрехи, с външен слой, който е устойчив на вятър
  • Покрийте откритата кожа
  • Носете шапка, ръкавици без пръсти или изолирани ръкавици, шал или маска за лице и изолирани, водоустойчиви обувки
  • Бъдете готови да съкратите или да отмените дейноста си на открито .
  • Останете сух.
  • Бъдете активен
-55 и по-студено Повишен риск: изложената на въздуха кожа може да замръзне за по-малко от 2 минути 
  • ОПАСНОСТ! Външните условия са опасни.
  • Останете на закрито.
Най-важното
Всички новини