30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пета годишна изложба "Археология на София и Софийско"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 май 2019 в 00:11 17430

Ежегодната изложба "Археология на София и Софийско", организирана от Регионалния исторически музей – София се открива на 14 май и ще продължи до 1 септември 2019 г.

През настоящата година ще се проведе нейното пето поредно издание.

Целта на временната експозиция е да представи проучванията и откритията на територията на София и региона през изминалия археологически сезон.

Официалното откриване е на 14 май 2019 г. от 18:00 ч. в Регионалния исторически музей – София, пл. "Бански" 1.

Aрхеологически разкопки на територията на София и региона са водени на общо 16 обекта през изминалата 2018 г., сред тях: Раннонеолитно селище Слатина-София (кв. Слатина), обект на пл. „Св. Неделя“ (гр. София – център), обект Кремиковски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“ (кв. Кремиковци), обект Късноантичен стопански комплекс и средновековно селище (с. Мировяне) и др.

Обектите са от различни периоди и предоставят разнообразна информация. Разкриват се части от фортификация, основи на сгради и помещения, останки от улични настилки, водопроводи, както и некрополи с различни типове гробни съоръжения.

Конкретни артефакти, като акцент на откритията през изминалия сезон, са: брадва (III хил. пр.н.е..), фигурка на Ерос (III – IV в.), дръжка от поднос с печат (III – IV в.), мастилница (III – IV в.), патера (III – IV в.) и др.

В изложбата през годините са показвани материали и резултати от над 50 археологически проучвания. В чест на петата годишнина от нейното организиране се издава каталог. Той съдържа 237 представени пред публика находки и информация за проучванията в София и региона за периода 2015 – 2019 г.

Проследете събитието на сайта и Facebook страницата на музея.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.