Пета годишна изложба "Археология на София и Софийско"

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 май 2019 в 00:11 1935 0

Ежегодната изложба "Археология на София и Софийско", организирана от Регионалния исторически музей – София се открива на 14 май и ще продължи до 1 септември 2019 г.

През настоящата година ще се проведе нейното пето поредно издание.

Целта на временната експозиция е да представи проучванията и откритията на територията на София и региона през изминалия археологически сезон.

Официалното откриване е на 14 май 2019 г. от 18:00 ч. в Регионалния исторически музей – София, пл. "Бански" 1.

Aрхеологически разкопки на територията на София и региона са водени на общо 16 обекта през изминалата 2018 г., сред тях: Раннонеолитно селище Слатина-София (кв. Слатина), обект на пл. „Св. Неделя“ (гр. София – център), обект Кремиковски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“ (кв. Кремиковци), обект Късноантичен стопански комплекс и средновековно селище (с. Мировяне) и др.

Обектите са от различни периоди и предоставят разнообразна информация. Разкриват се части от фортификация, основи на сгради и помещения, останки от улични настилки, водопроводи, както и некрополи с различни типове гробни съоръжения.

Конкретни артефакти, като акцент на откритията през изминалия сезон, са: брадва (III хил. пр.н.е..), фигурка на Ерос (III – IV в.), дръжка от поднос с печат (III – IV в.), мастилница (III – IV в.), патера (III – IV в.) и др.

В изложбата през годините са показвани материали и резултати от над 50 археологически проучвания. В чест на петата годишнина от нейното организиране се издава каталог. Той съдържа 237 представени пред публика находки и информация за проучванията в София и региона за периода 2015 – 2019 г.

Проследете събитието на сайта и Facebook страницата на музея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !