Петер Волебен: Социалната мрежа в природата

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 февруари 2018 в 12:13 4413 0

Природата крие неподозирани изненади!

• Листопадът влияе на въртенето на земята.
• Дъждовните червеи регулират броя на глиганите.
• Иглолистните гори произвеждат дъжд.
• Докато най-добрата човешка техника успява да превърне 85 процента от електричеството в светлина, светулките постигат квота от 95 процента
• Голям буреносен облак може само за минути да излее върху един квадратен километър площ до 30 000 кубични метра вода.

Най-популярният немски лесовъд Петер Волебен ни потапя в любопитния свят на природата и описва удивителното взаимодействие между растения и животни. Как различните видове си влияят един на друг? Има ли комуникация между тях? И какво ще стане, ако тази отлично балансирана система излезе извън контрол?

С най-новата си книга Петер Волебен отново събужда мисленето и сетивата ни за кръговрата на природата и нейното огромно значение за нашия живот. Отваря очите за един нов поглед към нейните феноменални способности – да осъществява взаимна грижа и комуникация между видовете Докато предишната му книга е посветена на конкретна област – дърветата, сега във фокуса на вниманието му е цялостното взаимодействие и взаимозависимост на флората и фауната. Иначе казано – тайната схема на природата за оцеляване и борба с активните дейности на човека върху нея.

Когато видим сриващите се крайречни брегове, олисели и посърнали, рядко се питаме защо това е така. Удивителното е, че причина за това може да е изчезването на хищниците от гората или на бобрите и планктона. Или иначе казано – животните водят до промяна на речните брегове. Остатъците от изядени животни и риби променят състава на почвата, водата на реките, накрая – водата в морето, "отиват" и в дърветата. Всички знаем, че ако в африканската савана няма хищници, тя би заприличала на пустиня, но как дъждовните червеи определят преселването на глиганите и обиталищата им – това вече отива в предела на удивителното.

Заедно с интересните знания за борбата на природата срещу влиянието на човека авторът ни предоставя и информация за изследванията и дейностите на големи научни институти и общества, които продължават понякога десетилетия, но в крайна сметка довеждат до реакция на държавата и обществото в полза на съхраняването на природата.

Всяка глава от книгата на Волебен е сама за себе си едно откритие – на поредната удивителна "приказка" за чудния свят на животните и растенията, за тяхното общуване и грижовността, с която се отнасят едни към други. И тези приказки няма да престанат да удивляват читателя, защото природата е необятна и никой не би могъл да знае всичко за нея. Задачата на човека, е да се стреми да живее в хармония и да не руши прекалено много и в прекалено гигантски мащаби.

В 240-те страници на новата книга на Волебен е събрана толкова интересна, любопитна и полезна информация, че може да бъде включена като помагало в учебната програма. Тя не само дава знания, по-важно е, че ги представя с интригуващи факти и явления, пробужда интерес към зоологията и ботаниката, към екологията и обществените инициативи за опазване на природата. А в България нашата природа е все още някакво изключително явление за Европа – най-голям брой птици, все още наличие на мечки, вълци, все още неизбити лисици и видри, орли и пеликани дори, все още неунищожени растения, несрещащи се в Европа въобще. Ние унищожаваме, тя се брани и упорито се бори да се възстановява.

За автора

Петер Волебен е роден през 1964 г. Завършил е лесовъдство и повече от двадесет години е работил като служител в Дирекция по горите и горското стопанство. За да реализира екологичните си идеи, той напуска ведомството и днес ръководи Горска академия в обл. Айфел. Автор е на няколко бестселъра по темата за гората и опазването на природата, сред които и „Тайният живот на дърветата“. Преведена на над 20 езика, около нея не престава да се вдига шум, да текат дискусии в предавания, да се организират лекции и семинари. Тази книга въодушеви и развълнува хората по целия свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !