Пиете заради стрес? Едно просто упражнение може да помогне (аудио)

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2019 в 12:35 6095 0

Кредит premasagar

Ново проучване предоставя доказателства, че кратко дихателно упражнение може да потисне импулса за търсене на алкохол, съобщава PsyPost.

Откритието е публикувано в списание Addictive Behaviors.

„Предишната ни работа показа, че хората, които посягат към алкохола, за да се справят с негативни емоции като тревожност и депресия, са предразположени към алкохолна зависимост. Това е така, защото отрицателните емоции мощно мотивират търсенето на алкохол при уязвими хора, на които им е трудно да се съпротивляват срещу импулса за употреба на алкохол, дори ако искат да се въздържат“, обясняват авторите на изследването Лий Хогарт (Lee Hogarth) и Джуейчун (Клоуи) Шуай  (Ruichong (Chloe) Shuai) от Университета в Ексетър.

„Впоследствие искахме да изучим терапевтични стратегии, които могат да изградят устойчивост на негативните емоции, като тренировка за осъзнатост. Тествахме само един специфичен елемент от мисловна тренировка - броене на дишане - която фокусира вниманието върху вътрешното състояние".

В проучването участват 192 завършили студенти, употребяващи алкохол и с проблеми, свързани с алкохола. Поведението на участниците е тествано с процедура за избор по картинки, която изследва предпочитанията им към снимки на алкохол спрямо храни.

След това участниците са произволно разпределени или в група за преброяване на вдишванията си, или в контролна група. Тези в групата за броене на вдишванията изслушват 6-минутен аудио файл, в който са инструктирани как да изключат вниманието си от нежелани разсейвания като се отпуснат и броят вдишванията и издишванията си. Тези от контролната група изслушват 6 минути аудио от популярна научна книга.

След това участниците отново извършват процедурата за избор на картинка. Този път обаче докато трае тестът участниците непрекъснато са подложени на силен и стресиращ шум. Тези, които са обучени на техниката на броене на дишането, са помолени да я използват по време на процедурата.

Изследователите установяват, че участниците, използващи техниката за броене на вдишванията, по-често  съобщават, че са по-малко раздразнени от неприятния шум, отколкото тези в контролната група. Важното е, че стресовият шум стимулира стремежа към алкохол, но този ефект е потиснаат в групата, която практикува броене на вдишванията.

„Забележително е, че броенето на вдишванията допринесе за възстановяване от стреса, предизвикан от алкохола. Ключовото послание от изследването е, че ако се опитвате да намалите консумацията на алкохол и отрицателните емоции често ви причиняват рецидив, тогава една проста стратегия е, че когато изпитвате отрицателни емоции, опитайте да броите вдишванията и издишванията си като дишате нормално и това би трябвало да помогне в борбата с желанието за пиене”, отбелязза Хогарт и Шуай пред PsyPost.

Може и вие да изпробвате техниката: https://www.youtube.com/watch?v=tnFUvLIBhKQ&feature=youtu.be.

Но дихателното упражнение не е толкова ефективно при по-зависимите пиячи.

„Защитният ефект от броенето на вдишванията срещу алкохола е по-слаб при по-зависимите ученици, което означава, че стратегията може да е по-малко ефективна за хора със сериозни алкохолни проблеми“, обясняват изследователите.

„Сега проверяваме защо броенето на вдишванията предизвиква този защитен ефект (т.е. дали това е просто разсейване или има нещо общо с успокояване на физиологичното желание) и дали интервенцията работи за лица с по-тежка алкохолна зависимост“, заявиха Хогарт и Шуай.

СправкаUltra-brief breath counting (mindfulness) training promotes recovery from stress-induced alcohol-seeking in student drinkers, Ruichong Shuai, Alexandra Elissavet Bakou, Lorna Hardy и Lee Hogarth, Addictive Behaviors.

Източник: A simple mindfulness exercise might help prevent drinking alcohol in response to stress, PsyPost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !