Пикът, който подсказваше наличието на неизвестна частица, се оказа статистически шум

Събитие 750 GeV - много шум за нищо

Ваня Милева Последна промяна на 15 юли 2016 в 08:44 6088 0

Кредит Maximilien Brice

Ускорителят LHC достигна три нови рекорда: безпрецедентна светимост, количество и живот на протонните снопове.

Един необичаен пик с енергия от 750 гигаелектронволта бе засечен от двата детектора на Големия адронен колайдер в разпада на два фотона след сблъсък на протони. Тази енергия, изглеждаше, че идва от непозната, много тежка частица.

Но за съжаление, доц. д-р Борислав Павлов от кат. "Атомна физика", който е част от екипа, работещ с Големия адронен колайдер, завърнал се преди дни от специален семинар в Женева, ни съобщи, че този сигнал се е оказал статистическа флуктуация.

През декември миналата година за първи път по време на конференцията на ЦЕРН, участници в експериментите CMS (Compact Muon Solenoid) и ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) разказаха за мистериозен сигнал от близо 750 GeV, следа от разпад на тежка частица на два гама фотона. Ако това се бе оказало вярно, щеше да бъде първата частица, открита извън Стандартния модел, който е актуалната теоретична рамка. И щяха да се отворят широко вратите към "новата физика". 

"Ако Хигс бозонът бе прогнозиран ясно от теорията и оставаше само да се впише, то сега каквото и да кажете за този пик може да се окаже вярно - и суперсиметрична частица, и гравитон." - каза по-рано по повод събитието доц. Павлов.

Наблюдаваният пик при 750 GeV.

Вълнението бе разбираемо и по повод този, макар и хипотетичен сигнал, теоретиците публикуваха 456 статии! 

Но данните за този пик, макар и засечен и от двата детектора, не достигаше необходимата точност от 5σ. При обработката на още данни, както бе съобщено на конференцията Moriond през март, надеждността на събитието се бе повишила до 3,4 σ, но отново е далече от стандартното отклонение 5, т.е. вероятността за грешка да е около 0.00005%.

Тогава очакванията бяха, че "до юли, ние ще знаем "сигурно".  

Вече знаем и за съжаление новият анализ попари надеждите ни за революционно откритие във физиката.

Доц. д-р Борислав Павлов показва параметрите на пуснатия в момента сноп в ГАК с 4.5 TeV.

Констатацията, че сигналът от 750 GeV се е оказал статистически шум, вероятно официално ще бъде оповестена на Международната конференция по физика на високите енергии ICHEP 2016 от 3 до 10 август 2016 в Чикаго. На конференцията ще бъдат представени първите резултати от реколта 2016, включително данните до средата на юли, от сблъсъците в Големия адронен колайдер. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !