Пингвински колонии са в риск заради изригването на вулкан

Местният вулкан Mt Curry изригна през март 2016 г. със земетресение с магнитут 7,2

Катя Димитрова Последна промяна на 09 юли 2016 в 10:00 3740 0

Кредит kids.nationalgeographic.com

Вулканичното изригване на малък субантарктически остров е станало причина за наслагането на пепел над една от най-големите колонии на пингвини в света. Тя се намира на остров Заводски на Сандвичевия архипелаг.

Остров Заводски е част от британската отвъдморска територия на Южна Джорджия и е дом на повече от милион антарктически пингвини - най-голямата колония на този вид в света, пише Science daily.

Местният вулкан Mt Curry изригна през март 2016 г. със земетресение с магнитут 7,2 по скалата на Рихтер.

След явлението редица сателитни снимки и наблюденията на риболовните кораби потвърждават наличието на голяма пепелна маса в западната част на острова, която вятърът разпространява по цялата му територия. Сателитите показват, че с пепел вече е покрита половината от района.

„Ние не знам какво влияние ще има пепелта върху пингвините. Ако тя е наистина толкова тежка и широко разпространена, със сигурност ще се отрази на техния живот“, коментира географът д-р Питър Фретуел (Peter Fretwell) от Британската академия на науките.

Той посочва, че са планирани две научни експедиции в региона, които ще направят оценка на въздействието на изригването върху животинските колонии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !