Пионерите на модерната компютърна архитектура получават наградата "Тюринг"

Основните приноси на Хенеси и Патерсън към днешните микропроцесори помогнаха за мобилните и интернет революциите

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 април 2018 в 07:47 2842 0

Джон Хенеси, бивш президент на Станфордския университет, и Дейвид Патерсън, пенсиониран професор от Калифорнийския университет в Бъркли, са удостоени с наградата "Тюринг" за 2017 г.

Отличието, наричано "компютърният Нобел", се дава от Асоциацията за изчислителна техника (ACM) "за пионерен системен, количествен подход към проектирането и оценката на компютърните архитектури с трайно въздействие върху микропроцесорната индустрия", както е обявено в сайта на асоциацията.

Джон Хенеси (John L. Hennessy) и Дейвид Патерсън (David A. Patterson) създадоха систематичен и количествен подход за проектиране на по-бързи, с по-ниска енергоемкост и редуцирани компютърни инструкции (reduced instruction set computer - RISC) микропроцесори. Техният подход доведе до трайни и повтарящи се принципи, които поколения архитекти използват за много проекти в академичните среди и индустрията. Днес 99% от повече от 16 милиарда микропроцесора, произвеждани годишно, са RISC процесори и се намират в почти всички смартфони, таблети и милиарди вградени устройства, от които се състоят от интернет на нещата (IoT).

"Тяхната работа е в основата на способността ни да моделираме и анализираме архитектурите на новите процесори, което значително ускорява развитието на микропроцесорите", се кава в изявлението.

Наградата "Тюринг " на ACM често се споменава като "Нобелова награда Компютърни системи и технологии", носи и премия от 1 милион долара, предоставена от Google, Inc.

Тя е наречена на името на Алън Тюринг, британския математик, който съставя математическата основа и границите на компютрите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !