02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Плъховете имат гъдел и се кикотят, разкрива проучване. Как мозъкът създава радостта (видео)

За да проследят реакцията на нервните клетки, учените прекарват три години в гъделичкане на плъхове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 ноември 2016 в 09:00 84091
Плъховете изпитват удоволствие от гъделичкането. Снимка: S. Ishiyama, Michael Brecht

Изследователи установиха, че плъховете изпитват удоволствие от гъделичкането и дори издават високочестотни звуци, подобни на смях, разказва Science news.

Освен тези забавни реакции, ново проучване идентифицира нервните клетки в мозъка, които карат плъховете да се заливат от кикот.

Резултатите, публикувани в Science, предлагат поглед върху това, как мозъкът създава радостта.

"Хората наистина подценяват положителните неща - забавление, щастие, радост", коментира съавторът на проучването Шемпей Ишияма (Shimpei Ishiyama) от Хумболтовия университет в Берлин.

Плъховете, също като хората, имат определени части от тялото си, които реагират на гъделичкане.

Тази част от експеримента се оказа "изненадващо лесна," разказва Ишияма. Той просто бърка с ръка в клетките и драска с пръсти в козината на плъховете, а на тях това им доставя очевидно наслада. Ишияма и екипа му установили, че коремът, а не гърба или опашката, е най-чувствителното на гъдел място на плъха.

Гъделичканите плъхове се смеят като издават ултразвук от 50 килохерца, който хората не могат да чуят.

Като анализират на записите на тези звуци и работата на мозъка на плъховете с помощта на имплантирани електроди в него, учените са установили кои неврони са свързани с реакцията на гъделичкане и смях - те се оказали разположени в соматосензорната кора. 

Тази област е отговорна, включително за усещането на докосване и положението на тялото в пространството.

Плъховете реагират на гъделичкане само ако са в добро настроение. Когато са разстроени или уплашени, невроните реагират видимо по-слабо.

Интересното е, че мозъчна възбуда се регистрира дори когато плъховете виждат само приближаваща се ръка. Някои от тях "скачат от радост"- често срещана форма на поведение на бозайниците, което показва ентусиазъм.

Много изследвания на мозъка се фокусират върху проблеми като депресия, коментира Ишияма. Но той се надява да разкрие как мозъкът създава и поддържа радостта и щастието.

Освен това, казва той, "това е забавно".


+ 3
- 0
Голяма работа са плъховете. Изненадващо интелигентни твари, равностойни на котките или поне на кучетата. Имат доста общо с хората.

Само да не са ти в мазето.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.