Плъховете се усмихват с ушите си

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 декември 2016 в 13:37 4774 0

Какво прави един плъх, когато е щастлив? Ако искате да разберете - погледнете ушите им. Едно скорошно проучване е установило, че както хората се усмихват, за да изразят удоволствие, гризачите отпускат ушите си и порозовяват, когато им е приятно, разказва IFLScience.

Резултатите са публикувани в списание PLoS One.

Има много проучвания за това, как се държат плъховете, когато са разстроени или в затруднено положение, най-вече, за да помогнат на тези, които ги използват като биологични модели. Депресираните плъхове, например, се изолират от групата и не си взаимодействат. 

Положителните емоции на гризачите обаче са слабо изследвани.

Сега учените изследват реакциите на 15 опитни животни за гъделичкане. Вече известно, че гризачите реагират на това съвсем положително - те изгават радостни звуци и се връщат за още гъделичкане. В хода на новите наблюдения бе установено, че когато са радостни плуховете отпускат уши и ги обръщат назад, а през козината им прозират по-ясно кръвоносните съдове. 

Щастливият плъх се усмихва с ушите си. PLoS ONE (2016 г.).

Защо правят това е малко по-трудно да се обясни. Ушите им вероятно увисват, защото са по-спокойни, но промяната на цвета на ушите е по-трудно да се разгадае. Те стават розови, заради увеличения приток на кръв към ушите си, но дали това е, защото са по-щастливи или поради по-високата физическа активност, когато гъделичкат коремите им, не е известно.

Какво усещат плъховете, когато се смеят, е още по-трудно да се разбере. Те не могат да разкажат. Но учените могат да сканират мозъка им и като се има предвид, че мозъците им са със същите връзки като нашите собствени, включително същите химикали и функции, не е твърде пресилено да се предположи, те се чувстват, подобно на нас.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !