Планетата джудже Церера крие органични съединения, основни съставки на живота

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2017 в 10:00 7591 0

Кредит ESO/L.CALÇADA/NASA/JPL-CALTECH/UCLA/MPS/DLR/IDA/STEVE ALBERS/N. RISINGER SKYSURVEY.ORG

Церера

Космическият кораб на НАСА Dawn е открил органични съединения на Церера - първото конкретно доказателство за органика в обект от астероидния пояс между Марс и Юпитер, съобщи Science News.

Този материал вероятно произхожда от недрата на самата планета джудже.

Изследването е публикувано на 17 февруари в Science.

Откриването на органични съединения, градивни елементи на живота, добавя към още доказателства, че на Церера има подходящи условия за възникването на живот.

Сондата Dawn е открила соли, богати на амоняк глини и воден лед на Церера, които заедно са свидетелство за хидротермална дейност, разказва съавторът на проучването Карол Реймънд (Carol Raymond), планетарен учен от Jet Propulsion Laboratory на НАСА в Пасадена, Калифорния.

За да стартира живот са нужни елементи като въглерод, водород, азот и кислород, както и източник на енергия. И хидротермалната активност, и присъствието на органични вещества на Церера показват, че има подходяща за живот среда, коментира Реймънд.

"Ако имате изобилие от тези елементи и имате източник на енергия", разказва тя, "то вие сте създали нещо като супа, от която може да се образува живот". Но както подчертава съавторът Луси Макфадън (Lucy McFadden), планетарен учен от Космичвския център Годард на НАСА, екипът не е открил никакви признаци на живот на Церера.

Доказателството за наличието за органичен материал на Церера идва от райони в близост до кратера Ернутет (с диаметър 50 км) на площ около хиляда квадратни километра. Dawn е уловил следи на "пръстови отпечатъци" или спектри показващи органични съединения. Моделът на дължините на вълните на светлината, абсорбирани и отразени от тези области е подобен на модела на земните въглеводороди керит и асфалтит. Но без проба от повърхността, екипът не може да се каже окончателно какъв органичен материал присъства или как се е образувал, разказва съавторът Хари Максуин (Harry McSween), геолог от Университета в Тенеси.

Повечето от органични съединения на Церера са открити в близост до кратера Ернутет, очертан в бяло. Лилавите области показват ниски концентрации на органични вещества, а петната в оранжево и жълто - по-висока концентрация. JPL-Caltech/NASA, UCLA, MPS, DLR, IDA

Екипът предполага, че органичните съединения са формирани в рамките на вътрешността на Церера и са извадени на повърхността от хидротермална дейност. Авторите обръщат внимание на факта, че откритите алифатни съединения са се запазили на планетата джудже от нейното раждане, а не са внесени отвън. Последното е малко вероятно, казват изследователите, тъй като концентрацията на органични вещества е висока. Едно такова попадение ще смеси органичните съединения с тези от повърхността и ще разреди концентрацията.

Откриването на органични вещества на Церера е важно за разбирането ни как животът е възникнал на Земята, заявява Максуин. Някои изследователи смятат, че животът е стартирал от астероиди и други космически скали, които са доставили органични съединения на планетата. Намирането на органична материя на Церера добавя малко повече достоверност на тази идея", коментира той.

Сондата Dawn стартира на 27 септември, 2007 г. и е на орбита около Церера от 6 март 2015. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !