Планетите от "Междузвездни войни" може и да съществуват

Георги Гърков Последна промяна на 20 декември 2016 в 09:00 8673 0

Кредит Disney/Lucasfilm Ltd. & TM

Във Вселената на "Междузвездни войни" се открояват всякакви причудливи ледени, океански и пустинни светове, но в действителност те са нещо повече от измислица.

Някои от планетите, открити около звезди в нашата собствена галактика, могат до голяма степен да бъдат оприличени на пясъчния Татуин, замръзналия Хот и потопената във вода Скариф.

Нещо повече, в галактиката ни присъстват дори планети, които надминават по своята странност дори онези в последния филм от поредицата "Rogue One", разказва Phys.org.

Анализирайки данните за над 3400 потвърдени чуждоземни светове, учените от НАСА прилагат сложни техники за компютърно моделиране, за да установят цветовете, светлината, изгревите и залезите, които бихме видели, ако един ден ги посетим.

Планети с две слънца

Татуин

Една от планетите в нашата галактика до такава степен наподобява родното място на Люк Скайуокър, че учените решават да я нарекат Татуин. Официално наречена Кеплер-16б, планетата с размера на Сатурн е разположена на близо 200 светлинни години разстояние от нас, в съзвездието Лебед (Cygnus).

Човекът, който се намира на Кеплер-16б, ще има две сенки. При буря ще се появяват две дъги. Всеки изгрев щеше да е уникален, защото звездите често променят своето разположение. Изработването на слънчев часовник ще изисква по-скоро висша математика.

Източник: Disney/Lucasfilm Ltd. & TM

Астрономите са установили, че около половината звезди в Млечния път вървят по двойки, вместо единично - какъвто е случаят със Слънцето. Макар и средата на Кеплер-16б, или Татуин, да е твърде студена и газообразна, все още има някаква надежда да съществува по-приветлив нейн близнак някъде в галактиката. (вж "Домът на Люк Скайуокър може да оцелее след края на света")

Пустинни светове

Джаку, Джеда

"Пустинните планети са възможни. Все пак дори имаме една в нашата слънчева система в лицето на Марс. При все това смятаме, че някои пустинни планети на други места биха могли да са сравнително по-обитаеми", споделя Шон Домгъл-Голдман, астробиолог от Центъра за космически полети "Годарт".

Газовият гигант Kepler-16b е в орбита около две звезди. Едната звезда е малко червено

джудже, а другата по-голямо К джудже; Източник: NASA/JPL-Caltech

Възможно е те да са горещи - като Татуин и Джаку, или студени като Марс и Джеда в "Rogue One". Според Голдман съществуват проучвания, които подсказват възможността част от тях да са обитаеми.

"Липсата на вода на дадена пустинна планета може да е причината, поради която тя да е по-подходяща за живот. Водата усилва промените в климата и това може да доведе до наистина високи температури - като тези на Венера, или ниски - като на Европа", обяснява Голдман.

Ледени планети

Хот

Художествено изображение на Proxima b; Източник: ESO/M. Kornmesser

Действително съществува планета, наречена Хот, в нашата галактика - ледена свръхземя, открита през 2006 г. Нейното научно наименование е OGLE 2005-BLG-390L и произлиза от експеримента OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment), чрез който тя е открита.

На ледената планета обаче температурата е твърде ниска, за да поддържа форми на живот. Но при все това животът би могъл да се появи под ледовете на друг свят или луна в нашата слънчева система. На Земята той е открит във вулкани, дълбоки части на океаните и дори в замръзналата почва на Антарктика.

Към настоящия момент НАСА подготвя мисия, която да провери за наличието на живот под ледената обвивка на луната на Юпитер Европа. На свой ред луната Енцелад на Сатурн също разполага с подземен океан, в който би могъл да се зароди извънземен живот.

Океански светове

Камино, Скариф

Корабът на Оби-Уан Кеноби се приземява насред океана на планетата Камино в "Клонираните атакуват";

В нашата галактика планетата Kepler-22b е възможно да притежава свръхокеан; Източник: Disney/Lucasfilm Ltd. & TM

За учените, които проучват екзопланети, най-важният обект на интерес е Земята - единствената планета, на която е известно да съществува живот. А животът на Земята е започнал в океаните.

"Необходими са ни научни познания за климата на Земята, за да разберем по-добре обитаемостта и потенциалното биоразнообразие на екзопланетите", според Нанси Кианг, астробиолог от Института за космически изследвания "Годарт".

Източник: Disney/Lucasfilm Ltd. & TM

Все още не е потвърдено съществуването на океански светове като дъждовния Камино в "Клонираните атакуват" или пък на светове с океани - като планетата с множество плажове Скариф от "Rogue One". Но са открити океани под ледената повърхност в границите на нашата слънчева система - при луните Европа и Енцелад.

"Блясъкът на океанската повърхност може да бъде засечен от големи разстояния", коментира Виктория Мидълс, професор от Университета на Вашингтон.

Зелени светове

Ендор, Такодана

Луната Енцелад; Източник: NASA

Както планетата Ендор от "Завръщането на джедайте", така и Такодана от "Силата се пробужда", са зелени като Земята. Но астробиолозите смятат, че растителните форми на други планети биха могли да са черни, червени или дори с цвят на дъгата.

Преди няколко месеца, астрономи от Европейската южна обсерватория обявиха откритието на Проксима б, само на 4 светлинни години от Земята. Това е планета, която обикаля в орбита около малка червена звезда - Алфа Кентавър С - част от групата от три звезди Алфа Кентавър, наскоро преименувани в "Ригел Кентаврус". (вж "Планетата Проксима б може да се обитава от светещи организми")

"Цветът на звездата би изглеждал прасковен за човешкото око", обяснява Мидълс. "И планетата ще има от тъмно до светлолилав цвят, ако се наблюдава от космически кораб". От повърхността на Проксима б небето ще изглежда лилаво.

Светлината от червена звезда, или джудже М, е слаба и предимно в инфрачервения спектър - в сравнение с видимата част на спектъра при нашето слънце. На планетата също така няма изгреви или залези като Земята: едната и страна винаги е с лице към слънцето.

"Ако там има фотосинтезиращи организми, те ще получават постоянни количества светлина през цялото време. Ще се наблюдава градация в цветовете", пояснява Кианг.

Както морската трева променя цвета си от зелен към тъмнокафяв при нарастването на океанската дълбочина, при растенията на планета, обикаляща около червено джудже, също ще се наблюдават вариации. И това би могло да означава дъга.

Населени светове

Източник: David James/Disney/Lucasfilm Ltd. & TM

Във Вселената на "Междузвездни войни" присъстват множество светове, населени с интелигентни форми. В нашата галактика засега ни е известно само за един такъв. Но все пак има нова надежда.

В следващите няколко години предстои изстрелването на ново поколение космически апарати, които ще търсят планети около други звезди. Сателитът TESS и космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА ще се опитат да определят какво се случва в атмосферите на други планети. В следващото десетилие се очаква телескопът WFIRST да ни достави снимки на екзопланети около звезди, наподобяващи Слънцето.

"Идеята за съществуването на живот на други планети резонира с хората на много лично равнище", коментира Дъг Хигинс от НАСА във връзка с продължителната популярност на филми като "Междузвездни войни". "Те съдържат в себе си този образ на Вселена, изпълнена с живот".

"В сърцето си ние сме изследователи. Искаме да знаем какво се случва отвъд пределите на нашето ежедневие", допълва той.

"Чрез филмите на Джордж Лукас ни се отдава възможността за кратко да се почувстваме все едно наистина сме отишли да изследваме звездите".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !