Планините със цветовете на дъгата (галерия)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 октомври 2016 в 16:08 8111 0

Да, това е реално място и е на нашата планета. Тези разноцветни планини са пръснати в китайския Национален геоложки парк Чжанье (Zhangye National Geopark) в провинция Гансу.

Пластовете първоначално са били хоризонтални, един върху друг, като слоеве на торта, формирани от пясъчник и други минерали в продължение на над 24 милиона години.

Невероятните нюанси на цветовете на планините са предизвикани от влиянието на водата и кислорода, които взаимодействат с желязото и други елементи в седимента, заедно с малки количества други минерали, доставени от подпочвените води, просмукващи се през депозитите.

В продължение на милиони години, слоевете са били погребани и са се втвърдили в скала. Техният наклон е причинен от същите тектонични сили, отговорни за образуването на Хималаите -  когато индийската плоча се е забила в евразийската плоча преди около 40 - 50 милиона години. Тогава земята, притисната, се е нагънала в планините.

След като слоевете са се издигнали, силите на ерозията са издълбали необичайните форми в скалистите очертания, които виждаме днес - гладки, понякога стръмни, достигащи височина от няколко стотин метра. Вятърът, дъждът и времето са създали подобни на кули скали, върхове и дерета в  разнообразие от цветове, шарки и размери.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !