Плодови мушици показаха самосъзнание с помощта на видеоигра

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2015 в 12:37 2645 0

Черната пунктирна линия показва как се обединява активността едновременно на няколко участъци на мозъка на мушиците по време на експеримента. Илюстрация: University of Queensland.

Плодовите мушици, подобно на хората, могат да бъдат наясно с действията си, са установили изследователи от Университет на Куинсланд.

Със способността за самосъзнаване, с която се гордеят представителите на вида Homo sapiens, могат да се похвалят и други животни - слонове, делфини и маймуни. Но едва ли някой би очаквал наченки на такива способности у плодовите мушици, които в продължение на много години се използват от генетиците като обект за експерименти. 

В изследване, публикувано в списание Neuroscience, биолозите описват резултатите от експериментите си. 

Те прикрепили плодовите мушици Drosophila melanogaster към балон и ги поставили пред примитивна видеоигра и записвали активността едновременно на множество части от мозъка им.

Част от насекомите "играели" самостоятелно (с помощта на мозъчни сигнали), а другата част просто наблюдавала видеозаписа на чуждата игра. 

"Открихме, че когато мухите контролират играта, е налице увеличение в комуникацията между мозъчните области в сравнение с контролната група, която е била подложена на абсолютно същите визуални дразнители, но не е била в състояние да контролира играта,"- обяснява водещият автор на проучването Бруно ван Свиндерен (Bruno van Swinderen) от Университета на Куинсланд в Австралия в сайта на университета. 

"Това е невероятно, но и хората, и мухите умеят да съсредоточават вниманието си върху даден обект. Разликата е, че имаме около 100 милиарда неврони, а насекомите - само 100 хиляди, за да се съсредоточат върху нещо и да избират за себе си най-добрия курс за действие", - коментира Бруно Ван Свиндерен.

Експериментите показват, че всяка муха се държи като индивид със свои собствени силни и слаби страни и предпочитания.

"Имаше наистина някои звездни играчи, които веднага разбират дали контролират или не, а някои никога изглежда не разбраха разликата", разказва доцент ван Свиндерен.

Важен извод от изследването е, че за да се разбере как работи вниманието в мозъка, се изисква проучване как различните области на мозъка си взаимодействат, а не само наблюдения в една отделна мозъчна област.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !