Плутон е красив, сложен и загадъчен за учените

Първата научна публикация на мисията New Horizons излезе днес в "Science"

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 октомври 2015 в 12:20 6903 0

Кредит NASA/JHUAPL/SwRI

Днес първата научна публикация с анализ на данните, събрани от New Horizons по време на преминаването му през системата на Плутон, излезе в списание Science

Статията "The Pluto system: Initial results from its exploration by New Horizons" (Системата на Плутон: Първоначални резултати от проучването на New Horizons) представя географски карти на Плутон и Харон, загадъчните геоложки структури на системата и някои научни констатации за поведението на това най-отдалечено в Слънчевата система планетоидно семейство.

Водещ автор е Алън Стърн (Alan Stern), главен изследовател на мисията, а научната публикация излиза днес, 16 октомври, само три месеца след историческото първо изследване на системата Плутон през юли, съобщава в прессъобщение НАСА.

Космическият кораб New Horizons достига разстояние от 7,750 мили (12 500 км) от повърхността на Плутон през неговия най-близък подход на 14 юли. Той събира толкова много данни, които за да изпрати до Земята ще му трябва още почти една година. Досега пристигналите данни показват структури с изненадващо голямо разнообразие от релефни форми, възраст, цвят, състав и албедо (отразяваща способност на повърхността). Членовете на екипа са открили доказателства за множество слоеве мъгла в атмосферата на Плутон и че планетата джудже е малко по-голяма и по-богата на лед, отколкото се очакваше.

© NASA / JHUAPL / SwRI

"Системата на Плутон ни изненада в много отношения, най-вече ни учи, че малките планети могат да остават активни милиарди години след образуването им," коментира Стърн. "Ние също така направихме важни изводи за степента на геоложка сложност на Плутон и неговата голяма луна Харон."

"Знаехме, че Никта и Хидра се въртят бавно и произволно, но New Horizons показа, че те всъщност се въртят много бързо и го правят по изключително необичаен начин. Изглежда, че те да единствените спътници на планети в Слънчевата система, които не гледат през цялото време с едната страна към своя "голям брат" - обяснява Дъглас Хамилтън (Douglas Hamilton) от Университета на Мериленд (САЩ).

Това вероятно се дължи на променливото гравитационно поле, създавано от системата Плутон-Харон.

Напомняме ви, че спътниците не се въртят около Плутон, а около масовия център на системата Плутон-Харон, който е между небесните тела.

Характеристики на Плутон и спътниците му. Източник: sciencemag.org

Голяма част от публикацията е посветена на вече известните необичайни открития на сондата - тайнствените "люспи", които обхващат области от "сърцето" на Плутон към екватора, ледените планини на ръба на равнината "Спутник", водният лед в пукнатините и синята мъгла в горните слоеве атмосфера на Плутон.

Атмосферната обвивка на Плутон е силно удължена, със следи от въглеводороди и повърхностно налягане от близо 10 микробара. Обемните плътности на Плутон и Харон се различават по-малко от 10%, което е в съответствие с обемната плътност на скалните породи за двете тела, които също са сходни.

Това би могло да означава, че двете тела произхождат от малко или неразличаващи се предшественици преди техния сблъсък. Учените твърдят, че от това следват важни изводи за времето, продължителността и дори механизма на образуване на телата в Пояса на Кайпер.

Към описаните загадки на Плутон, чакащи обяснение, научният екип на Стърн съобщава в публикацията и за новите открития. Например, че сърцевидната област на планетата само наполовина се състои от метанов и азотен лед, другата половина, по-тъмната му дясна страна се състои от скали, които почти не съдържат летливи вещества.

Най-интересната част от тази публикация за широката публика ще бъдат картите на Плутон и Харон със имената на областите, които са били изследвани New Horizons. 

© NASA / JHUAPL / SwRI

Всъщност, най-качествените изображения на New Horizons все още не са прехвърлени на Земята - снимки с резолюция от 70 метра на пиксел - ще бъдат получени през ноември.

Следващата седмица, сондата ще промени курса си към астероида 2014 MU69, който ще се срещне в началото на януари 2019.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !