Плуващ мини робот ще инспектира АЕЦ Фукушима (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 16 юни 2017 в 14:07 3285 0

Снимка: irid.or.jp

Япония показа мини плуващ робот, който има задачата да инспектира щетите от повредената АЕЦ Фукушима. Това се очаква да стане още това лято, съобщи Phys.org.

Устройството тежи само 2 кг и е 13 см в диаметър. То е в състояние да достигне разтопения реактор на ядрената електроцентрала без проблеми, твърдят нейните създатели от базирания в Япония Международен изследователски институт за извеждане от експлоатация на ядрени мощности (IRID) и Toshiba group.

Роботът е кръстен "Мини манбо" (в превод малка риба луна). Той е достатъчно малък и издръжлив, за да навлезе и инспектира в повредената първична защитна оболочка на реактора (PCV) на блок 3 на АЕЦ Фукушима Даиичи, обяснява IRID в изявление. Блок 3 беше залят с охлаждаща течност на дълбочина от около 6 метра и за да бъде извършено добро почистване, тази течност трябва да бъде локализирана и очертана.

"Дупката за проникване в PCV е едва 14 см в диаметър, което ограничава размера на който и да било робот", обясняват от IRID.

Устройството е снабдено с две камери и може да се контролира дистанционно през жица, докато операторите записват напредъка му през охлаждащата течност. "Мини манбо" ще достави видеокадри, които "ще изяснят щетите по вътрешността и информация какъв е най-добрият начин за изваждане на горивните останки", пише още IRID.

Снимка: AP Photo/Shuji Kajiyama

Основното преимущество на робота е, че "може да избягва различни препятствия", обяснява Цутоми Такеучи (Tsutomu Takeuchi), главен мениджър на енергийния филиал на Toshiba, който участва в разчистването на щетите от аварията.

Радиационната резистентност на робота е приблизително 200 сиверта. За сравнение, излагане на около 1 сиверт радиация причинява биологични повреди върху жива тъкан, гласят данните на Международната агенция по ядрена енергия (IAEA).

"Учените разработиха "Мини манбо" с цел да действа при силна радиоактивна среда", коментира Горо Янасе (Goro Yanase), генерален мениджър на Toshiba’s Nuclear Energy Systems & Services Division.

Японските власти неколкократно изпращат роботи да инспектират радиоактивната зона около реактора, но всички те или се чупят или мисиите се преустановяват. През февруари подобен опит завърши с провал след като роботът спря да функционира 2 часа след като беше изпратен до неактивния Реактор 2. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !