По Коледа ще има съвпад между Юпитер и Сатурн, невиждан от стотици години

Ваня Милева Последна промяна на 23 ноември 2020 в 12:21 25157 0

Концепция на художник за съединението на Юпитер и Сатурн на 21 декември 2020 г., гледано от космическа перспектива. Кредит: Jay Ryan at ClassicalAstronomy.com

Малко преди да завърши 2020-та година ще станем свидетели на свръхрядко събитие - Юпитер и Сатурн ще се доближат един до друг в нощното небе на Земята толкова близко, колкото не са били почти четири столетия.

Процесът на видимото сближаване на Юпитер и Сатурн започна от лятото и вече са все по-близо до своето съединение на 21 декември 2020 г. В най-голямата си близост те ще бъдат разделени само на 0,1 градуса. Това е само 1/5 от диаметъра на пълнолуние. наблюдавайте ги отсега и ще ги видите да се приближават един към друг.

Астрономите използват думата съединение (конюнкция), за да опишат сближаванията на планети и други обекти на земния небесен свод. Те използват термина велико съединение, за да опишат срещите на двете най-големи планети в нашата Слънчева система, могъщия Юпитер и опръстенената планета Сатурн.

Следващото велико съединение между Юпитер и Сатурн ще бъде 21 декември 2020 г. Тази дата по съвпадение е датата на декемврийското слънцестоене. Това ще бъде първото съединение Юпитер-Сатурн от 2000 г. насам, а най-близкият съвпад Юпитер-Сатурн от 1623 г., само 14 години след като Галилей конструира първия си телескоп.

В най-близкия си момент Юпитер и Сатурн ще бъдат на разстояние само 0,1 градуса. Това е само 1/5 от диаметъра на пълнолуние.

Юпитер и Сатурн се сближават всеки 20 години, но изключително близкото им съединение през 2020 г. ще бъде без конкуренция до съединението Юпитер-Сатурн на 15 март 2080 г.

Но да не чакаме декември, за да наблюдаваме Юпитер и Сатурн. Те са видими тази вечер и всяка вечер - близо един до друг през останалата част на 2020 г. - една привлекателна и интересна гледка.

Как ще изглежда великото съединение Юпитер-Сатурн през телескоп във вечерното небе на 21 декември 2020 г. Тогава те ще изглеждат като двойна планета, разделена само на 1/5 от диаметъра на пълнолуние. За повечето наблюдатели, които имат телескопи всяка планета и няколко от най-големите им луни ще бъдат видими в едно и също зрително поле тази вечер. Кредит: Rice University.

Как можем да видим великото съединение на Юпитер и Сатурн

За да видите това грандиозно шоу, ще трябва да сте някъде близо до екватора - но ако небето е чисто, съединението все пак трябва да се вижда от почти всички кътчета на Земята.

Двойката планети ще се показва на нощното небе за около час след залез всяка вечер, според астрономите. Ако се надявате да ги зърнете насочете поглед (телескоп) на запад.

През декември, точно когато Юпитер и Сатурн са почти най-близо, младата луна ще премине покрай тях. От 16 до 25 декември 2020 г. двете планети ще бъдат разделени от разстояние, по-малко от пълнолуние, точно когато преминава близо Луната. Не пропускайте тази гледка в западното небе след залез слънце! Юпитер е по-ярък, засенчвайки Сатурн 12 пъти. Сатурн е респектиращо ярък, блести като звезда от 1-ва величина. Кредит: Earth&Sky 

"Колкото по-на север е зрителят, толкова по-малко време ще има да види съединението, преди планетите да потънат под хоризонта", обяснява астрономът Патрик Хартиган (Patrick Hartigan) от Университета Райс.

Уебсайтове като Stellarium трябва да ви помогнат да разберете къде трябва да гледате от вашата гледна точка.

Източници:

Before 2020 ends, a great conjunction of Jupiter and Saturn, Earth&Sky

We're About to Witness a Super-Rare Planetary Alignment Not Seen in 800 Years, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !