По-дългите интервали между ражданията може да намалят детската смъртност в развиващите се страни

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 юли 2019 в 00:01 2215 0

Кредит pixabay

В някои от най-слабо развитите страни, ако между раждането на две деца минат две, вместо една година, това може да намали почти на половина детската смъртност, се съобщава в публикация в списанието Demography

"В слабо развитите страни, периодът между двете раждания е наистина важен за оцеляването на бебето", обяснява демографът Джо Молиторис от Университета Лунд, Швеция. "Но колкото по-развита е страната, толкова по-малко става значението на този период и на края на практика изчезва." 

Молиторис и колегите му смятат, че причината за това е, че когато жените имат достъп до по-добра храна и медицински грижи, това изглежда компенсира по-краткият интервал между ражданията. 

Кратките интервали между ражданията са свързани с лошо здравословно състояние при майките и бебетата от десетилетия, макар и причините да не са съвсем изяснени. Някои проучвания показват, че тялото на жената не може да се възстанови и осигури необходимите хранителни вещества за бебето. В допълнение, братята и сестрите, близки по възраст са конкуренти за едни и същи ресурси, особено кърма и са изложени на същите заболявания.  

Но новото проучване допълва идеята, че препоръките на СЗО към жените във всички страни за три до пет години интервал между ражданията, може би са твърде консервативни и при всички положения не са еднакво приложими навсякъде. 

Например, някои изследвания в развити страни като Швеция, Канада и Австралия, не показват връзка между детската смъртност и интервала между ражданията, докато за бедните и неразвити страни е точно обратното. 

Молиторис и екипът му изучава проучвания, проведени между 1,15 милиона майки от 77 слабо и средно развити страни между 1985 и 2016 г. Те разглеждат жени на възраст между 15 и 49 години и изчисляват преживяемостта на децата, родени до 10 години след друго дете. Жените са родили 4,56 милиона деца, от които около 370 000 са починали преди да навършат 1 година и 83% от тях са родени до три години след друго дете.

Децата, родени в кратък интервал от необразовани майки в страни с висока детска смъртност - 100 деца, умиращи от 1 000 - са в най-голям риск. Учените използват нивата на детска смъртност като показател за развитието на страната. При същите обстоятелства, бебета, родени в годината след предишното дете имат около 22% риск да починат преди да навършат 1 година. Този процент става около 13%, когато интервалът между двете раждания стане две години, обяснява Молиторис. 

Както показват и по-ранни проучвания, връзката между детската смъртност и интервала между ражданията започва да изчезва с намаляването на процента детска смъртност. Учените откриват, че интервалът от поне три години вече не оказва влияние, когато детската смъртност в страната стане по-малко от 50 деца на 1 000 родени. 

Благодарение на кампании на СЗО и на други инициативи, интервалите между ражданията са се увеличили в световен мащаб, смята демографът Джон Кастерлайн (John Casterline) от Щатския университет на Охайо. "Смятам, че това е страхотна научна работа, но те са пропуснали мащабните процеси", изследвайки данните от 80-те години, вместо само то последните 10-15 години, което според Кастерлайн не отразява прогреса, постигнат в последните години. 

Въпреки това краткият интервал между ражданията остава проблем в някои части на света. В изследване от 2018 г., публикувано в списанието Journal of Biosocial Science, учените разглеждат проучвания, направени върху майки между 2000 и 2016 г., за да се изучат моделите на плодовитостта. Проучването отчита повишена плодовитост (която е свързана с по-кратки интервали между ражданията) из Централна Африка, дължаща се на общото намаление на въздържанието след раждането и продължителността на кърменето. По-дългият период на кърмене след раждането може да намали плодовитостта, особено в ранните месеци. 

Според Молиторис, в тези региони кампании, насърчаващи само кърмене през първите няколко месеца, може да елиминират поне най-кратките и опасни интервали между ражданията. Според него избягването на бременност точно в тези месеци може да спаси много животи. 

Източник: Science news - Longer gaps between births can halve infant deaths in developing nations

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !