По-големите земни пчели избират по-внимателно на кои цветове да кацнат

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 януари 2021 в 00:07 4549 0

Кредит Pixabay

Гледката на отрупана с цветен прашец пчела, която бръмчи от цвете на цвете, е приятна гледка през летните месеци, тъй като тези бръмчащи приятели са важни за опрашването на растенията. Ново проучване в Current Biology върху земни пчели (Bombus terrestris) предполага, че когато става въпрос за изучаване местоположението на цветята, размерът наистина има значение за тези насекоми.

„Може да не е широко известно, че опрашващите насекоми се учат и развиват индивидуални предпочитания към цветята, но всъщност пчелите са селективни“, разказва първият автор на изследването Натали Хемпел де Ибара (Natalie Hempel de Ibarra), доцент по невроетология в Университета в Ексетър.

Пчелите извършват „учебен полет" около ново цвете и се обръщат с лице към него. Това им позволява да огледат добре външния вид на цветето и околността.

Това означава, че „след като напуснат цветето, те могат активно да решат колко усилия да положат, за да запомнят местоположението му“, обяснява професор Хемпел де Ибара, „изненадващото откритие на нашето проучване е, че размерът на пчелата определя това вземане на решения и поведението на обучение."

В оранжерия изследователите поставят изкуствени цветя, които съдържат 10, 20, 30 или 50 процентен разтвор на захароза. Камера заснема учебните полети на пчелите и се установява, че продължителността на полета и времето, прекарано в гледане на „цветята“ се увеличава, колкото повече захароза съдържат те.

След това изследователите се фокусират върху значението на размера на пчелите, измерен чрез ширината на средната част, където крилата са прикрепени. В този набор от експерименти са изследвани пчелите, отговорили на 20 и 50 процента разтвори на захароза. Установено е, че отговорите на големите пчели се различават от отговорите на малките пчели. За по-малките пчели няма разлика в учебните полетите между по-високия и по-ниския процент на захароза. Големите пчели обаче прекарват повече време с лице към „цветето“ и имат по-дълги учебни полети, когато то съдържа 50 процента захароза, и прекарват по-малко време, когато съдържа 20 процента.

Учените изследват и обема, който пчелите могат да изпият. Големите пчели пият повече, когато концентрацията на захароза е 50 процента и по-малко, когато е 20 процента. Малките пчели не проявяват толкова предпочитания.

Тези резултати показват, че по-големите пчели научават малко за цветята, които дават по-оскъден ресурс и се фокусират върху тези, които дават много, докато по-малките пчели са по-малко придирчиви. Това може да се дължи на различните роли, които пчелите с различни размери имат в колонията.

Професор Хемпел де Ибара обяснява: „Големите пчели могат да носят по-големи товари и да изследват по-далеч от гнездото, отколкото по-малките. Малките пчели с по-малък полетен обхват и товароносимост не могат да си позволят да бъдат толкова селективни, затова приемат по-широка гама от цветя. Тези малки пчели обикновено са ангажирани повече със задачи в гнездото - излизат в търсене на храна само ако запасите от храна в колонията намаляват. "

Източник: IFLScience - Bigger Bumblebees Are More Choosy About Which Flowers They Visit

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !