По-малко религиозни - по-висок икономически растеж

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 юли 2018 в 11:44 6143 3

Кредит Pinterest

Ученици в мюсюлманско училище в Лагос.

Днес най-бедните страни в света са сред най-религиозните. Като изключим богатите на петрол държави, обратното също обикновено е вярно.

Това кара някои да мислят, че богатството прави хората по-малко вярващи. Но едно ново проучване обаче показва, че пренебрегването на религиозните ценности предхожда и може да предвиди икономическия растеж, вместо да го следва, разказва IFLScience.

Класическо проучване на островите Тробриан открива, че хората с по-рисков живот - риболов в открития океан, а не в защитения атол - са по-суеверни. Социолозите видяха нещо подобно при религията. Бедните хора са по-склонни да търсят Божието благоволение за по-добра реколта, отколкото тези, които са по-малко изложени на риск. Освен това богатите рядко искат да им се каже, че статутът им е свързан повече с външна намеса, отколкото със собствените им усилия, така че склонността да се приписва успеха на висша сила намалява с нарастването на материалното богатство.

Дори в Съединените щати, където процентът на идентифициращите се като религиозни остава много по-висок от другите богати нации, това изглежда се променя - все повече млади американци стават атеисти.

Според Деймиън Рък (Damian Ruck) от Университета в Бристол, причина и следствие са разменени.

В изследването си, публикувано в Science Advances, с помощта на показатели на секуларизацията (спадът на религиозната вяра) в 109 страни от 1910-2014 г. и статистическата техника на регресия с разпределен лаг*, Рък установява кое е първото - секуларизацията или богатството.

*В статистиката това е моделът с разпределен лаг е модел от времеви ред, при който в регресионното уравнение са включени както текущата стойност на  променливата, така и стойностите на тази променлива в предишни периоди.

Мерките за икономическо развитие и секуларизация (нерелигиозни ценности) по страни показват силна, но не и съвършена корелация. Damian Ruck

Противно на очакванията, секуларизацията предшества икономически растеж, вместо да го следва. Всяко увеличение на стандартното отклонение при количественото определяне на мярката за секуларизация се свързва с допълнителни 1000 долара брутен вътрешен продукт на глава от населението (коригиран до 1990 американски долара) през следващите 10 години и 5000 долара за следващите 30 години.

Този модел се прилага в много различни култури, независимо от това, коя е религията, която губи последователи. За народите, за които има достатъчно данни, независимо кои са - Великобритания, Нигерия, Чили или Филипините - се проявява един и същ модел.

Силата на корелацията се увеличава с времето - през 90-те години на миналия век степента на секуларизация обяснява 40% от разликите в икономическото развитие между народите.

Това разбира се не означава, че трябва да се изключи възможността икономическият растеж да доведе до религиозен упадък. Рък признава, че някакъв друг фактор би могъл да бъде движещ както за секуларизацията, така и за икономическия растеж. Обаче най-очевидният подозрян, образованието, не предизвиква задължително секуларизация.

Вместо това документът посочва подкрепата за правата на индивида и по-специално правата на жените, като сериозна възможност те да са факторът и за секуларизация, и за по-добър икономически растеж. Истинските създатели на благата може да не са предприемачите, а онези, които се противопоставят на религиозния фанатизъм и съдействат за повече толерантност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6011

3

Anton80

24.07 2018 в 10:19

Браво, повече такива статии, които да показват до какво води религията, и каква спирачка за икономическия и социален растеж е .

16193

2

SC

21.07 2018 в 19:17

Нужно е само да си припомним, че религиозността или липсата на такава нямат нищо общо с наглостта и алчността на комунистическите лидери, за да се убедим, че те така и не успяха да изкоренят религията, и да забележим, че темата на статията е икономическа, а не политическа.
Да попитаме ли японците и южнокорейците какво мислят по въпроса?

8026

1

Rado80

21.07 2018 в 14:48

Нужно е само да си припомним атеистичния соцлагер в миналото, или пък Северна корея в настоящето, за да се убедим, че това е една псевдонаучна статия, имаща за цел да достигне до резултата, който е желан, без значение от достоверността на фактите. Просто манипулирана информация.