05 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

По склоновете на Марс е текла кипяща вода (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 май 2016 в 14:04 37530
Марсианска повърхност. Снимка: NASA / JHUAPL / SwRI

Тъмните периодичните ивици (RSL) по склоновете на марсианските хълмове не са оставени просто водни струи с високо съдържание на соли, а от кипяща вода, изпаряваща се от повърхността поради ниското налягане при ниски температури. Така твърдят изследователи в нов доклад, публикуван в Nature Geoscience

Ниското налягане в атмосфера на Марс означава, че водата не може да остане продължително време в течна форма. Тя или ще закипи, или ще замръзне. Определениято за вода на Червената планета се усложнява от нашето ограничено разбиране на природните процеси в условия, много различни от тези, които се случват на Земята.

Екип от учени от Франция, Великобритания и Съединените щати е построил модел, който предоставя убедителни доказателства за наличието на течна вода на Марс, което е необходимо условие за възникването на живот. През септември 2015 г. екипът заяви, че регистрирал в спектралния анализ е намерил линии на хидратирани соли на минерали, за сезонната поява на които е необходима вода в течно състояние.

В последното изследване, учените се опитват да обяснят как водата може да остави линии до няколко стотин метра дължина и около пет метра ширина най-често. Екип ръководен от Марион Mас от университета в Нант във Франция постави леден блок на изкуствен 30-градусов склон, покрит с рехав фин пясък и го разстопява в камера пресъздаваща налягането и летните температури на Марс, съобщи The Verge.

Учените установили, че под марсианско налягане от топящия се лед се получава течност, която енергично кипи, докато тече надолу по склона и попива в пясъка. Парите от изпаряващата се вода издигат дребни песъчинки, създавайки хребети, които се разрушават, когато станат твърде стръмни, образувайки канали. Получените в лабораторни условия следи се оказаха почти напълно подобни с тъмните ивици на марсианските склонове. Много вероятно процесът, при който неустойчива кипяща вода разпилява песъчинки и предизвиква свлачища на получените хребети, може да лежи в основата на образуването на някои активни релефни форми, наблюдавани по повърхността на Марс.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.