По-строгите родители правят от децата си по-добри лъжци

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 септември 2016 в 15:00 9192 0

Кредит www.handinhandparenting.org

Ако сте по-скоро строг и изискващ подчинение родител, а не либерален, насърчаващ независимостта, то ви чака разочарование. Стремежът ви да поддържате авторитет чрез наказания ще превърне децата ви лъжци, пише IFLScience.

Проучване, проведено от Виктория Талуар (Victoria Talwar), признат експерт по социално-когнитивното развитие на децата към университета МакГил, Канада, установи, че строгото възпитание дава като резултат децата да се научат как да мамят.

Според проучването, когато е създадена атмосфера на неизбежно наказание за всяко нарушение, децата на тези родители да се научат как да лъжат, за да избегнат наказание за тяхната постъпка.

Талуар и колегите й са разработили тест, с който да разберат кои деца лъжат по-ефективно. Чрез игра, наречена „Peeping Game” ("Игра на надничане"), тя провежда тест в две западноафрикански училища - едно с облекчени правила и друго - с по-строга дисциплина. Децата трябвало да познаят, без да гледат, кой предмет издава шум зад тях.

Важен момент е, че предметът издава непривичен звук, който трудно може да му се припише, например бейзболна топка, която издава крясък. Ако някое от децата познае кой е този предмет, то става ясно, че тайно е надничало, когато не е наблюдавано.

По време на експеримента, наблюдаващият възрастен излиза от стаята и когато се връща обратно задава два въпроса на децата - какъв е бил предмета, който е издал шума и дали са погледнали тайно, за да го видят. След теста Талуар открива, че в училището с по-либерален режим съотношението на децата, които казват истината и тези, които лъжат е както в повечето западни училища. Докато в училището с по- срог режим, тестът показва, че децата лъжат по-бързо и по-ефективно.

Поради страхът от наказание, децата са станали много добри в това, да скриват истината. 

По ирония суровото и строго родителско или училищно възпитание създава най-добрите лъжци.

Способността да лъжат е крайъгълен камък на развитието на децата

Малките деца, които разказват лъжи, по-късно ще се справят по-добре, твърдят учените, според ВВС. Сложните мозъчни процеси, участващи във формулирането на лъжата, са индикатор за ранна интелигентност на детето.

Канадско изследване на 1200 деца на възраст от 2 до 17 предполага, че способността да лъжат е знак, че  са постигнали важен етап в развитието си.

Само 1/5 от изследваните в проучването двегодишни могат да лъжат.

Но в групата на 4-годишните 90% лъжат, показва проучването. Скоростта се увеличава с възрастта достигайки пика си на 12-годишна възраст.

Директорът на Института за изследване на детето в Торонто университет, д-р Канг Лий, заяви: "Родителите не трябва да се тревожат, ако детето им разказва невинни лъжи.

"Техните деца няма да станат патологични лъжци. Почти всички деца лъжат.

"Това е знак, че са достигнали нов етап на развитие.

"Тези, които лъжат, имат по-добро когнитивно развитие, защото могат да прикрият следите си."

Това е така, защото са развили способността да извършат сложният акт да изведат истината на заден план в съзнанието си.

 "Те дори могат да станат банкери в по-късна възраст" - добави д-р Канг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !