Почина Коко, най-умната маймуна в света (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 юни 2018 в 12:35 11717 0

Кредит The Gorilla Foundation

Пени и Коко.

Горилата Коко, известна с това, че се научи да говори с езика на жестовете от своя треньор, почина на 46-годишна възраст. 

Горилата Коко е родена през 1971 г. в зоопарка на Сан Франциско. Доктор Франсин Петерсън, която работи с нея по университетски проект, научава Коко да комуникира с хората.

"Коко докосна живота на милиони като посланик на всички горили и символ за междуличностната комуникация и съпричастност", заявиха от Фондация "Горила" в прессъобщение за смъртта й, която се случи вчера в съня й. "Тя бе много обичана и загубата е тежка".

В разгара на славата си Коко бе два пъти на корицата на National Geographic, срещна знаменитости като Робин Уилямс и разтърси научната общност със своите необикновени способности. Коко бе известна като маймуната, която може да "говори" и се превърна в символ за опазването на видовете и дивата природа като цяло.

Коко владееше 1000 думи от жестовете и разбираше около 2000 думи от говоримия език, коефициентът й на интелигентност бе малко под средния за хората.

Невероятната приказка за Коко започна през 1971 г., когато една женска горила в зоопарка в Сан Франциско отхвърли детето си. Това даде уникална възможност на завършилата Станфорд Пени Патерсън да провери дали нейната изключителна - и донякъде неконвенционална - идея да научи маймуна да говори.

През следващите няколко години Патерсън работи с младата горила и в крайна сметка основава проекта "Коко". Тя твърди, че Коко може да разбере и използва над 1000 различни думи в американския жестомимичен език. През следващите четири десетилетия Патерсън не само се грижи за Коко, но всъщност й става майка, приятелка и преводач.

Патерсън твърди, че Коко може да говори за бъдещето, да римува, да разказва шеги и дори да лъже. И въпреки уверенията на Патерсън за това какво може да направи Коко, научната общност остана твърдо скептична към тези твърдения. Това се дължи главно на факта, че поради близките си отношения с Коко, Патерсън е много пристрастна и отказва да позволи достъп на независими изследователи.

Въпреки този спор, Коко все пак успя да предизвика любопитството на света. Един от най-важните изводи от Проекта "Коко" е осъзнаването, че животните - и най-вече маймуните - са интелигентни, чувствителни и емоционални индивиди. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !