Почина един от последните Суматрански носорози

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юни 2017 в 15:20 8506 0

Кредит Borneo Rhino Alliance

Пунтунг се радва на калта в резервата Табин в Малайзия.

Един от последните три Суматрански носорози в Малайзия е починал, обяви Borneo Rhino Alliance.

Женският носорог, наречен Пунтунг (Puntung), е починал на около 20-годишна възраст. Служителите на резервата Табин в Сабах, Малайзия, евтаназират животното на 4 юни, 8 дена след като откриват, че има плоскоклетъчен карцином. Ракът се е разпространил бързо и интензивното лечение би дало на Пунтунг само още няколко месеца живот в закрито помещение.

"Суматранските носорози се търкалят в калта в продължение на най-малко шест часа на ден и стават напрегнати, ако обитават чисти, затворени съоръжения", пише в пост във Facebook страницата на Borneo Rhino Alliance. "А такъв живот просто е невъзможен за Пунтунг. И направихме трудния избор да приключим нейното страдание". 

Носорозите намаляват

Суматранските носорози (Dicerorhinus sumatrensis) са най-дребните от всички видове носорози. Те също така са от най-застрашените, според Международната фондация за опазване на носорозите (International Rhino Foundation - IRF). Със смъртта на Пунтунг, остават само два екземпляра в Малайзия - Там, самец на средна възраст, и една женскра на име Иман. И двете животни са в резервата Табин. Суматранският носорог вече е изчезнал в дивата природа в Малайзия. В цяла Индонезия има по-малко от 100 Суматрански носорози в дивата природа.

На Пунтунг е била с отрязан преден ляв крак, вероятно защото е била хваната в капан на бракониери като бебе. Като възрастна е тежала около 520 кг и е била популярна в резервата с кроткия си нрав. Тя е уловена в дивата природа през 2011 г. и е докарана в резервата, за да бъде защитена и като част от неуспешен опит да се включи в размножителната програма.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !