Почина основателят на теорията за кварките Мъри Гел-Ман

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 май 2019 в 14:34 7685 0

Кредит Santa Fe Institute

На 90 години почина американският физик Мъри Гел-Ман (Murray Gell-Mann), основател на теорията за кварките и лауреат на Нобелова награда, съобщи независимият изследователски център на Института Санта Фе, чийто основател бе Гел-Ман.

Роден е на 15 септември 1929 година в Ню Йорк, САЩ, в семейство на еврейски емигранти от Черновиц, тогава в Австро-Унгария. В детството си е считан за вундеркинд, проявява голямо любопитство и любов към природата. След завършване на Колумбийското подготвително и граматическо училище в Ню Йорк, на 15-годишна възраст постъпва в Йейл. През 1948 г. получава бакалавърска степен, след което записва докторантура в Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology), която завършва през 1951 г. От 1952 година работи в Чикагския университет заедно с Енрико Ферми. Отначало е асистент, след това доцент и професор. От 1955 г. е професор в Калифорнийския технологичен институт (Caltech), а от 1967 г. – почетен професор.

През 1964 г. независимо един от друг Мъри Гел-Ман и Георг Цвайг предлагат модела на кварките - частици, от които се състоят неутроните. Името кварк е въведено от Гел-Ман (Думата няма смисъл и е заимствана от романа на Дж. Джойс "Бдение над Финеган"). 

Към днешна дата съществуването на кварките е потвърдено от многобройни експерименти и освен в неутроните са открити и в протоните и мезоните, състоящи се от три и два кварка, открити са и тетракварки, и пентакварки, а идеите на Гел-Ман са основа на съвременната квантова хромодинамика.

Кварковият модел, въведен от Гел-Ман, е основен стълб на Стандартния модел като теория за организиране на субатомни частици. Той забелязва още от началото на 1960 г. групи симетрии, свързващи барионите според свойствата им.

Днес Стандартният модел е най-точната научна теория, известна на хората.

За приноса си към класификацията на елементарните частици и техните взаимодействия, Мъри Гел-Ман през 1969 г. получава Нобелова награда по физика.

Освен от физиката Гел-Ман се интересува сериозно от опазването на околната среда - по-специално, той е в борда на Обществото за опазване на дивата природа (Wildlife Conservation Society WCS). Освен това се интересува от лингвистика - по-специално по негова инициатива в Института Санта Фе стартира програма за изучаване на еволюцията на езиците.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !