Почистването на повърхностите срещу коронавируса е процес в две стъпки. Често пропускаме първата

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 април 2020 в 10:39 11035 1

Кредит pixabay

Новият коронавирус се разпространява основно по въздушно-капков път, но може да оцелее за определен период от време и върху повърхности.

За да се намали опасността от заразяване, здравните служби препоръчват по-старателно почистване на зони, които докосваме често като дръжките на вратите, мивката, тоалетната, ключовете и др. 

Но почистването и дезинфекцията са две различни неща. Процесът на почистване включва изтъркване на мястото със сапун и вода, докато дезинфекцията означава нанасяне на химически препарат, който убива микроорганизмите.

"Най-важната стъпка е почистването", разказва пред Business Insider Кори Чалмърс, изпълнителен директор на компания за професионално почистване.

Неговият екип е специализиран в почистване на места, носещи биологична опасност, заразени с инфекциозни болести. През последния месец екипът му се посвещава почти само на почистването на заразени с новия коронавирус помещения. Това включва домове, офиси, фабрики, ресторанти за бързо хранене и круизни кораби.

"Много хора напръскват повърхността и веднага я избърсват", обяснява Чалмърс. "Но така не давате на дезинфектанта да си свърши работата".

Замърсените повърхности са покрити с плътни струпвания на микроорганизми, наречени биофилм, които са устойчиви на дезинфектантите. Те трябва първо да бъдат премахнати, преди химичните препарати да могат успешно да убият останалите вируси или бактерии.

Чалмърс обяснява, че първата стъпка в процеса на почистването трябва да е избърсването с кърпа или кухненска хартия, сгънати и напоени със сапун. Така биофилмът ще се премахне от повърхността и ще останат много малко микроорганизми. След почистването на малка повърхност, например 1 кв.м., трябва да се използва друга още чиста страна на кърпата. 

 "Хората често минават през къщата със същия парцал, чистейки всички повърхности. Това не върши работа, защото просто разпространяват микроорганизмите наоколо", обяснява Чалмърс. "Когато кърпата или парцала, който използвате, е пълен с микроорганизми, няма как да поеме повече".

След като повърхностите са почистени се нанася дезинфектанта. Експертът обяснява, че на всяка опаковка дезинфектант е означено колко време трябва да престои върху повърхността, за да убие микроорганизмите. За някои са необходими 10 минути, а за други - само 30 секунди.

В зависимост от вида на повърхността е възможно коронавирусът да умре и сам за определено време. Учени от Университета на Хонконг предполагат, че вирусът може да оцелее три часа върху хартия, но до два дни върху плат. Ето част от данните, получени от изследването, публикувано в The Lancet за времето на преживяване на новия коронавирус върху различни повърхности при определени условия (температура и влажност).

Вид повърхност                                  Време на оцеляване на коронавируса
Хартия 3 часа
Мед (монети) 4 часа
Картон 24 часа
Дърво 2 дни
Плат 2 дни
Полипропиленова пластмаса 3 дни
Стъкло 4 дни
Банкноти 4 дни

Учените откриват и че коронавирусът оцелява до две седмици в епруветка при температура 4оС, но едва един ден при 37оС. Изследователи от Пекин също доказват, че високата температура и високата влажност могат да намалят разпространението на вируса.

По въпроса все още предстоят много проучвания, затова Чалмърс смята, че почистването и дезинфекцията си остават по-сигурен метод за предпазване, отколкото да чакате вирусът да умре. 

"Когато работим с такъв нов щам, наистина нямаме всички отговори", обяснява експертът. "Не смята, че имаме достатъчно достоверни данни, за да знаем, че ако затворим сграда или офис, или стая, това ще убие вируса".

Именно затова и експертът съветва да сме особено внимателни когато почистваме определени неща или да наемем професионалисти. Важно е да сме сигурни, че те първо почистват, след това дезинфекцират, а накрая проверяват каква чистота е постигната. 

Източник: Business Insider - Decontaminating a surface with the coronavirus is a 2-step process. A biohazard cleaner says people are skipping the first step.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

30.04 2020 в 18:28

Бaxти неграмотното писане - тва запетайки, тва члeнове... много ги гълтате.