30 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Под антарктическия морски лед се крие екзотично царство (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 декември 2016 в 15:18 90281

Подводен робот откри под дебелия антарктически морски лед фантастичен свят, пълен с подобни на глухарчета морски червеи, водни гъби като кокосови орехи, розови водорасли, морски паяци и други екзотични същества.

Учени от австралийската антрактическа служба (Australian Antarctic Division (AAD)) изследваха морското дъно на Антарктика с помощта на дистанционно управляем апарат Remotely Operated Vehicle, оборудван с видеокамера, сензори за измерване на киселинността, солта и температурата на водата и нивото на кислорода в нея.

Роботът бе спуснат на дълбочина през малък отвор в леда.

"Когато мислите за Антрактида, обикновено си представяте пингвини, тюлени или китове. Но получените кадри показват пъстра динамична среда с голямо биоразнообразие, включваща морски таралежи, морски краставици, морски звезди и други обитатели на дълбините, които сме привикнали да виждаме в топлите морета" казва биологът от AAD Глен Джонсон (Glen Johnson).

Тези видове, заснети на камерата в района на австралийската изследователска станция Кейси, целогодишно живеят във вода, температурата на която е само −1,5 °C. В продължение на 10 месеца те са скрити под слой лед с дебелина 1.5 метра. Понякога айсбергът може да се премести, разрушавайки подводния свят, защото обикновенно морският лед осигурява защита от бури и поддържа стабилна среда, поддържаща разцвета на биоразнообразието.

Учените изследват в Антрактида въздействието на окисляването на океана върху морския живот. Според ръководителя на проекта Джони Старк една четвърт от въглеродния диоксид изхвърлен в атмосферата се погръща от океана, което повишава неговата киселинност.

"Въглеродният газ по-добре се разтваря в студена вода, двойно по-бързо, отколкото в районите на тропиците и с умерен климат, затова очакваме, че тези екосистеми ще бъдат засегнати първи".


+ 0
- 1
Нацистите има бази под леда на Северния полюс. Те са се заселили там след ВСВ. Казва се Нова Швабия. Летящите чинии са техни. Никой не може да ги победи. С вас сме, kameraden!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.