28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Подивели златни рибки достигат огромни размери в природата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 август 2016 в 13:26 169130
Снимка: Murdoch University

Мнозина смятат, че да пуснат "на свобода" в реката златните си рибки е безобидно, дори добро дело.

Но реалността е ужасна - невинните доскоро домашни любимци могат да пораснат до 2 кг и големината на футболна топка и да изместят местните видове, пише изданието Мashable.

Резултатите от вече приключилото проучване са публикувани в статия в списание Ecology of Freshwater Fish.

Учени от Университета Мърдок (Австралия) са проследявали златните рибки в река Вас в югозападната част на Западна Австралия в продължение на 12 години. Те открили, че инвазивният вид вреди на местните риби и екосистеми. Стивън Бийти (Stephen Beatty) и колегите му са прекарали година, изучавайки малко известни модели на поведение на златните рибки в дивата природа.

Проучването е извършено заради резкия скок в количеството аквариумни видове, които са намирани в реката Вас през последните 15 години, за което трябва да "благодарим" на хората, които са пуснали бившите си домашни любимци в реката.

Златните рибки са всеядни и техните хранителни навици могат да станат разрушителни в природата. Те понижават качеството на водата, разбърквайки утайката на дъното на реката, изкопават растения и изяждат всичко, което сметнат за подходящо, включително хайвера на местните риби.

Нещо повече, златните рибки се конкурират за пространство и ресурси с местните видове и разпространяват болести.

Интересни факти са, че сладките златни рибки достигат огромни размери в природата, и способността им да пътуват на дълги разстояния. Един екземпляр, намерен от учените се оказва 1,9 кг и приблизително равен на размера на футболна топка, а друг изминал 230 км за една година.

Как да се махнат златните рибки от реките? Методи включват улов с мрежи и електричество, но заедно с инвазивния вид ще пострадат и местните. Най-добре е просто да не се освободават аквариумни риби в природата.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.