Подивели златни рибки достигат огромни размери в природата

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2016 в 13:26 18321 0

Кредит Murdoch University

Мнозина смятат, че да пуснат "на свобода" в реката златните си рибки е безобидно, дори добро дело.

Но реалността е ужасна - невинните доскоро домашни любимци могат да пораснат до 2 кг и големината на футболна топка и да изместят местните видове, пише изданието Мashable.

Резултатите от вече приключилото проучване са публикувани в статия в списание Ecology of Freshwater Fish.

Учени от Университета Мърдок (Австралия) са проследявали златните рибки в река Вас в югозападната част на Западна Австралия в продължение на 12 години. Те открили, че инвазивният вид вреди на местните риби и екосистеми. Стивън Бийти (Stephen Beatty) и колегите му са прекарали година, изучавайки малко известни модели на поведение на златните рибки в дивата природа.

Проучването е извършено заради резкия скок в количеството аквариумни видове, които са намирани в реката Вас през последните 15 години, за което трябва да "благодарим" на хората, които са пуснали бившите си домашни любимци в реката.

Златните рибки са всеядни и техните хранителни навици могат да станат разрушителни в природата. Те понижават качеството на водата, разбърквайки утайката на дъното на реката, изкопават растения и изяждат всичко, което сметнат за подходящо, включително хайвера на местните риби.

Нещо повече, златните рибки се конкурират за пространство и ресурси с местните видове и разпространяват болести.

Интересни факти са, че сладките златни рибки достигат огромни размери в природата, и способността им да пътуват на дълги разстояния. Един екземпляр, намерен от учените се оказва 1,9 кг и приблизително равен на размера на футболна топка, а друг изминал 230 км за една година.

Как да се махнат златните рибки от реките? Методи включват улов с мрежи и електричество, но заедно с инвазивния вид ще пострадат и местните. Най-добре е просто да не се освободават аквариумни риби в природата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !