01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Подмладяване на мозъка се оказа страничният ефект на лекарство срещу болестта на Алцхаймер

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 ноември 2015 в 11:41 89730
Възрастните мишки, лекувани с J147 (вдясно) показват подобрена физиология, памет и външен вид и в голяма степен приличат на по-младите мишки. Снимка: Salk Institute for Biological Studies

Експериментално лекарство, създадено с цел борба с болестта на Алцхаймер показало множество неочаквани подмладяващи ефекти при животни.

Екипът на Института по биология Джонас Солк в Калифорния е установил драстично подобряване на състоянието на възрастни мишки, чиито мозък е бил изложен на заболяване, което съвпада с невродегенерацията на човешкия мозък, по време на тестове на ново лекарство, наречено J147 срещу болестта на Алцхаймер, съобщава Science Daily.

Засега не са известни нито причините, нито хода на болестта на Алцхаймер. Симптомите на болестта са нарушение на краткосрочната памет, речта и когнитивните функции. Основна характеристика на заболяването е натрупването на амилоидни плаки и неврофибриларни възли в мозъчната тъкан. Предишните кандидат-медикаменти, разработвани през последните 20 години, се опитват да въздействат именно на образуваните плаки, но не се отчитат особени положителни резултати.

Екип от биолози от Института Солк са опитали нов подход: да не въздействат върху плаката, а върху причините за стареенето на мозъка. По-точно, върху една от известните причини - натрупването на токсини, които разрушават кръвоносните съдове в мозъка и така било синтезирано веществото J147.

В предишни изследвания, биолозите успели не само да предотвратят, но и да подобрят значително симптомите на загуба на паметта при мишки с наследствена форма на болестта на Алцхаймер. Наследствената форма на болестта засяга само 1% от хората, страдащи от нея. При всички други основен рисков фактор остава стареенето на мозъка и тялото. Затова учените започнали експерименти с бързо стареещи мишки, чието състояние е много близо до разпространената форма на заболяването.

За измерване на състоянието на експерименталните животни, учените наблюдавали промените в генната експресия и метаболизма. Изпитваните мишки били разделени в три групи- млади, стари и стари, приемащи новото лекарство.

Мишки, приемащи лекарството показват по-добри резултати в когнитивните тестове и тестовете за памет, а също показали по-добра координация на движенията. Освен това, състоянието на мозъка на тези мишки било много по-добро от на тези, които не били подложени на въздействието на лекарството. Групата, приемала препарата показала и най-добри показатели на метаболизма: намаляване на количеството на възпалителните процеси и намаляване на съдържанието на продукти от окислението на мастни киселини в мозъка.

Освен това, в мозъка на тези мишки е имало значително по-малко увреждания на микросъдовете, а това е типичен симптом на стареене на мозъка, още по-силно изразен при болестта на Алцхаймер.

Авторите смятат, че откритието им би могло да бъде сериозен пробив в борбата срещу заболяването.

"Ако се докаже, че лекарството J147 безопасно и ефективно се бори с болестта на Алцхаймер, то неговият противозастаряващ ефект може да е силно преимущество", заяви професор Дейвид Шуберт (David Schubert), завеждащ лабораторията по клетъчна невробиология на института.

Екипът има за цел да започне тестове върху хора през следващата година.

Изследването е публикувано в научното списание Aging.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.