29 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Подмладяващият ефект на преливането на плазма от "млада" кръв ще се провери с платен тест

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 август 2016 в 13:00 53770

Американският стартъп Ambrosia обяви началото на платени клинически изпитания на метод за подмладяване с помощта на преливане на плазма от кръвта на младежи. Инициативата предизвика критиката на специалистите, пише Science.

Базираната в Монтърей, Калифорния, компания кани да участват в открити неконтролируеми изпитания всички на възраст над 35 години. В продължение на два дни на всеки участник ще бъде преляна около 1,5 литра плазма, събрана от донори на възраст 16 до 25 години. Месец преди преливането всички участници ще минат тестове за повече от 100 биомаркера, свързани с възрастови промени. Стойността на експерименталната процедура ще струва 8000 долара. Планира се в проучването да се привлекат 600 души до 2018 година. 

Идеята за това изпитване идва от експериментите по парабиоза, в които учените са свързали кръвоносната система на млади и стари животни, което подобрявало физическото състояние на по-възрастните. Няколко скорошни проучвания, проведени от Харвардския изследовател Ейми Уейджерс (Amy Wagers) и нейният екип показват, че преливането на плазма от млади мишки възстановява мускулната тъкан, стимулира растежа на кръвоносните съдове и подобрява функцията на мозъка на възрастните животни. 

Според констатациите на учените, това се дължи на действието на растежния фактор 11 (Growth differentiation factor 11 - GDF11) и миостатина (GDF8). Според тях, тези сигнални молекули могат да възстановяват мускулната тъкан, а тяхното производство намалява с възрастта. Но редица други изследвания водят до противоположните резултати. И това не е единствената причина за критика.

Например, изпълнителният директор на отделът по изследванията на стареенето на компанията Novartis Дейвид Глас (David Glass) посочва, че няма да има контролна група, приемаща плацебо в изпитанията, и така ще бъде невъзможно да се направи оценка на ефективността на преливането.

Изследователят от Станфорд, който е участвал в едно от проведените проучвания с преливане на плазма на мишки, Тони Уис-Коръй (Tony Wyss-Coray) се съмнява в етичността на изпитанията. Те струват не малко пари на участниците, а е малко вероятно да се получат достатъчно валидни научни данни. "Клинични доказателства за потенциалната ефективност на метода няма, а вие всъщност злоупотребявате с доверието на хората и преследвате сензацията около нашите изследвания", - коментира той. Самият Уис-Коръй основава компанията Alkahest, която също започна експеримент с преливането на плазма на 18 пациента с болест на Алцхаймер, но всички разходи се поемат от компанията.

Експертът по биоетика от Университета на Минесота Ли Търнър (Leigh Turner) заяви, че дейността на Ambrosia прилича повече на работата на нарастващия брой частни компании, които регистрират клинични изпитания, за да въвеждат у пациенти срещу пари стволови клетки с неясна безопасност и ефективност.

В отговор на критиките съоснователят на Ambrosia и ръководител на научния екип Джеси Кармазин (Jesse Karmazin) заяви само, че тестовете са преминали разглеждането на етичния съвет по регистрацията им, и че да се вземат пари от участниците е нормална и обичайна практика. Липсата на контролна група обяснява, че хората няма да плащат, ако знаят, че може да получат плацебо.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.