Подобряваме здравето си, когато помагаме на другите

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 септември 2018 в 00:20 5366 0

sourcecon.com

Помагайки на другите, помагаме на себе си.

Учени от Университета в Питсбърг, САЩ, установиха, че социалната подкрепа има положителен ефект върху области на мозъка, свързани със реакциите на стреса и наградата, съобщава ЕurekАlert.

Техните изследвания са публикувани онлайн в списание Psychosomatic Medicine: Journal of Biobehavioral Medicine, официално издание на Американското психосоматично общество. Това е интердисциплинарно списание, посветено на експериментални и клинични изследвания в поведенческата биология, психиатрията, психологията, физиологията, антропологията и клиничната медицина. 

Когато подкрепяме хора, които се нуждаят от помощ, това активира части от мозъка, които са отговорни за родителските чувства и успокоява онези части на мозъка, които отговарят за стреса. Най-голям положителен ефект се получава при целенасочена помощ - помощ за конкретен човек. Предоставянето на "ненасочена" подкрепа, като например даването на пари за благотворителност, няма същите невробиологични ефекти, според новите изследвания. 

За да проучат тази връзка, психолозите провеждат два експеримента. По време на първия 45 доброволци подкрепят други хора, като имат възможност да получат награда за някой близък, който нужда от пари (подкрепа за конкретна цел), за благотворителност (ненасочена подкрепа, без конкретна цел и конкретен адресат) или за себе си. Оказа се, че участниците се чувстват по-социално свързани и смятат, че подкрепата им е по-ефективна, когато предоставят целенасочена социална подкрепа, т.е. когато знаят точно към кого е адресирана.

Осигуряването на подкрепа, независимо от това кой я получава, е свързано с повишено активиране на вентралния (предния) стриатум (ventral striatum - VS) и областта на септума (septal area - SA) - области, свързани с поведението на родителски грижи при животните. VS е област, известна още като "награден център", а SA е областта, която регулира емоционалното ни поведение. Прави впечатление, че по-високата активност на SA, когато хората предоставят целенасочена подкрепа, е свързана с по-ниска активност на амигдалата, което понякога е свързано с чувството на страх и реакции на стрес.

Във второто проучване 382 участниците първо предоставят информация за поведението си при оказване на подкрепа на други хора, а след това преминават процедура за емоционална оценка с функционално магнитно резонансно сканиране. Анализът показа, че тези, които съобщават, че дават по-целенасочена подкрепа на другите, имат значително намаляване на активността на амигдалата. И в двете проучвания, предоставянето на ненасочена подкрепа (като даване на благотворителност) не е свързано с активността на амигдалната.

Връзката между повишеното активиране на SA и намалената амигдална активност "предполага невронна пътека, чрез която оказването на подкрепа в крайна сметка влияе върху здравето, което е специфично за целенасочените форми на подпомагане, когато се дава на конкретни хора, за които знаем, че имат нужда", отбелязват авторите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !