Подробности за Националния фестивал "Наука на сцената 7"

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 октомври 2018 в 15:58 2453 0

Националният фестивал „Наука на сцената - 7“ ще се проведе от 26 до 28 октомври 2018 г. в Севлиево.

Основната цел на фестивала е да предизвика и повишава интереса на ученици от всички етапи на училищното образование, включително и предучилищно към природните науки, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера. Той дава възможност на учителите да обменят иновативни идеи, образователни методики и опит и ги запознава със съвременните научни постижения.

Домакин на изявите на участниците ще бъде СУ "Васил Левски". За организацията на фестивала е избран местен организационен комитет.

Националният фестивал е подборен кръг на едноименната международна изява, която ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. в Кашкайш (Cascais), Португалия.

Участниците в международния фестивал ще бъдат определени на националните фестивали на страните, които имат състезателен характер.

Основната цел на тези фестивали е, да повишат качеството на обучението като дадат възможност на учителите по научните дисциплини да обменят опит и преподавателски подходи, да ги вдъхновят и ентусиазират за прилагането им и да ги информират и популяризират сред тях съвременните научни постижения.

Националният фестивал "Наука на сцената-7" е подборен етап от постоянно действащата Европейска програма "Наука на сцената" ("Science on stage"). Неговата основна цел е да предизвика и повишава интереса на ученици от всички етапи на училищното образование, включително и предучилищно към природните науки, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера. Това се постига чрез непрекъснато повишаване на нивото на образованието по научните дисциплини – физика и астрономия, химия, биология, математика и информатика, с което се повишава и научната грамотност на цялото общество. Целта, която си поставя Националният фестивал, е подобряване качеството на преподаване на научните дисциплини от учителите. Той дава възможност на учителите да обменят иновативни идеи, образователни методики и опит и ги запознава със съвременните научни постижения.

Основната цел на тези фестивали се постига, като се дава възможност на учителите по научните дисциплини да обменят опит и преподавателски подходи, да се вдъхновят и ентусиазират за прилагането им и да се информират и популяризират сред тях съвременните научни постижения.

Начални и гимназиални учители от различни европейски страни, в това число и България, ще имат възможност да представят своите идеи и проекти на щандове, работни семинари, презентации и изпълнения на сцена, свързани с възможността учителите да покажат, че физиката, астрономията, химията, биологията и математиката могат да бъдат интересни и полезни. Условието за това е, те да се представят по достъпен и оригинален начин и да разкриват възможностите и перспективите, които науката предоставя.

Всички участници във фестивала представят по най-атрактивен начин проекти базирани на изследователски подход при обучението по една от определените от Международния организационен комитет (МОК) теми:

  1. Наука в най-ранните години
  2. Дигитална грамотност и обучението по природни науки
  3. Обучението по природни науки за устойчиво развитие
  4. Астрономията и изследването на Космоса в обучението по природни науки
  5. Евтина наука и наука за рециклирането
  6. Приобщаваща наука
  7. Съвместни проекти

Всички учители, участващи във фестивала, представят своите проекти на щандове на изложба, която се нарича „Панаир”. Това е основния елемент на събитието. В него участват и ученици, които представят проекта. По желание проектите могат да бъдат допълнително представени в категориите:

Работилница (50 минути) Интерактивни работни сесии от учители за учители, на които участниците работят заедно, за да учат и да практикуват нови умения, да усвояват нови дейности или да създават ресурси.

или
Представление на сцена (20 минути) Участниците изнасят пленарни презентации, представления или експериментални лекции на сцена.

В тях на националния фестивал също могат да участват и ученици, но на международния се представят от учителите, автори на проекта.

Най-добрите проекти ще бъдат определени от Национално жури, състоящо се от учени и преподаватели от висшите и средни училища и представени пред Международния организационен комитет (МОК). МОК номинира участниците в Международния фестивал, който ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. в Кашкайш (Cascais), Португалия https://www.science-on-stage.eu/page/display/4/97/0/s.

Националният организационен комитет (НОК) на "Наука на сцената-7" изработи регламента на фестивала според инструкциите на Международния организационен комитет (МОК).

Тук може да видите пълния текст на регламента. Повече информация - във Faceboоk страницата на събитието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !