Подутина в корема на момиче се оказа нейният паразитен близнак

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 септември 2019 в 10:31 9599 0

Кредит Kumar et al., BMJ Case Reports, 2019

Масивно образувание, нарастващо в коремната кухина на 17 годишно момиче от Патна, Индия, се оказва не тумор, а маса, съдържаща зъби, коса, кости, мастна тъкан и хрущяли.

Съществува подобен тип тумори, изградени от различни тъкани, наречени тератоми. Но в случая образуванието се оказва нещо много по-рядко срещано - близнак на момичето, асимирилан, докато още са били в утробата. Това състояние се нарича плод в плода (foetus in foetu (FIF)) и обикновено не се наблюдава при хора над 15 годишна възраст. 

Според публикацията по случая в списание BMJ Case Reports, пациентката е потърсила медицинска помощ, след като през последните пет години наблюдава нарастваща подутина в коремната област. Тя понякога причинява болка или при хранене пациентката се засища много бързо. 

При прегледа, лекарите откриват голяма, твърда маса с неправилна форма. Кръвните изследвания, обаче, са нормални и затова лекарите правят скенер на пациентката.

"При коремната контрастно усилена компютърна томография (CECT) се откри добре оформена маса с размери около 25-23 на 15 см, разположена между епигастриума (зоната над стомаха) до горната част на таза", описват изследването лекарите. "Имаше зони с плътна мастна тъкан, меки тъкани много калцирани плътни компоненти с различни размери и форми, приличащи на прешлени, ребра и дълги кости. Това образувание предизвикваше притискане и изместване на съседните коремни органи".

Наличието на мастна тъкан, прешлени и ребра, както и продължителността на оплакванията и размера на образуванието, карат лекарите да поставят на пациентката диагнозата плод в плода FIF. 

Както се очаква, образуванието, премахнато по оперативен път, прилича на частично оформен човешки ембрион. Екипът го описва като съставен от "косми, множество зъби и структури, напомнящи крайници", включително мастна тъкан, хрущяли и кости, както и нервна, чревна и кожна тъкан. 

Образуванието, премахнато от коремната кухина на пациентката, съставено от различни видове тъкани и структури. Кредит: Kumar et al., BMJ Case Reports, 2019

Не е известно по какъв начин се е получило това образувание при пациентката. Теорията за паразитния близнак, при която единият от двойка еднояйчни близнаци е асимилиран от другия, е единият възможен вариант. Възрастта на пациентката обаче, е в разрив с тази теория, тъй като това състояние обикновено се открива рано, при раждането или в ранно детство. Този медицински феномен се случва едва веднъж на 500 000 родени деца и паразитната маса често не оцелява дълго. 

Едва 7 са случаите на FIF, открити при възрастни пациенти между 20 и 47-годишна възраст. Другата възможна хипотеза в случая е, че това е особено добре развита форма на тетратом, който може да се получи при по-възрастни пациенти. 

Лекарите отбелязват, че е трудно да се направи разлика между двете. Едно от ключовите различия е, че докато при диагностиката на FIF се открива гръбначен стълб и формирани органи, при тетратомите се открива неорганизирана маса от плурипотентни клетки (които могат да се диференцират в различен вид тъкан). Възможно е да се образуват и по-развити тетратоми от неорганизирана маса тъкани, зъби и косми, но тъй като в случая на тази пациентка се откриват гръбначни прешлени и ребра, официалната диагноза е плод в плода. 

Операцията по премахването на образуванието е успешна, но част от масата е оставена, тъй като е твърде сраснала с кръвоносните съдове на стомашно-чревния тракт и отстраняването й би довело до риск от сериозна кръвозагуба. Пациентката е в добро състояние след операцията, но ще преминава годишни профилактични прегледи, за проверка дали останалата тъкан няма да се превърне в карцином.

Източник: Science alert - Teen's Stomach Pain Turns Out to Be The Half-Formed Remnants of Her Parasitic Twin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !