Подводен вулкан е натрупал 32 куб. км лава близо до Япония. Очаква ли се суперизригване

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 февруари 2018 в 07:48 7799 0

Кредит Global Volcanism Program - Smithsonian Institution

Гигантски подводен вулкан в близост до Япония е образувал купол от лава с големина 32 кубически километра, съобщава Live Science.

Куполът, широк 10 километра и висок 600 метра, представлява солидна скала и не изглежда, че може скоро да изригне.

Но едно изследване за вътрешната активност на калдерата (от испански - "котел" - сринат навътре кратер), публикувано наскоро в списание Scientific Reports, добавя нов щрих в историята на калдерата Кикай, огромна депресия, формирана по време на мощно вулканично суперизригване преди около 6300 - 7300 години.

Това изригване изпраща горещ пирокластичен поток на 80 километра над морето и разпространява пепел на разстояние до 1000 километра, разказва Йоши Татсуми (Yoshi Tatsumi), автор на изследването.

Тацуми и неговите колеги провеждат многобройни гмуркания с дистанционно управляеми апарати към дъното на калдерата, южно от остров Кюшу. Те използват сонар, за да картографират калдерата като изпращат малки експлозиви в дъното, за да се създадат сеизмични вълни, които записват и използват, за да изобразят земните недра. Tatsumi et al., Scientific Reports, doi:10.1038/s41598-018-21066-w

От основаването си през 2015 г. Центърът за изследване на океанското дъно на Кобе (KOBEC) извършва три подводни проучвания на калдерата Кикай, на юг от основните острови на Япония. Въз основа на тези експедиции изследователите потвърдиха, че гигантският лавов купол е създаден след суперизригването преди 7300 години. Куполът е един от най-големият в света, образувани калдери след суперизригване, с обем над 32 куб км. Съставът на лавата в купола е различен от магмата, която е предизвикала огромното изригване, но показва същите химически характеристики като лавата в калдерата на близкия остров Сацума Иво Джима. Възможно е в момента да протича гигантско натрупване на магма под калдерата Кикай, съобщава phys.org.

Tatsumi et al., Scientific Reports, doi:10.1038/s41598-018-21066-w

Има около един процента вероятност гигантската калдера да образува остров в японския архипелаг през следващите 100 години. Едно изригване, освобождаващо повече от 40 кубични километра магма в един взрив, ще причини огромни щети. Затова да се установи какъв механизъм предизвиква това и как да се предскаже това събитие са неотложни въпроси.

Системата е все още активна и това е място с относително висока степен на риск за вулканичната дейност, разказва Ерик Клемети (Erik Klemetti), вулканолог в Университета Денисън, неучаствал в изследването. Вулканът е имал суперизригвания преди 95000 години и преди около 140 000 години. Понякога изхвърля пепел и пара дори и в наши дни, като последното регистрирано изригване става между 2013 г. и 2014 г. 

Скрит вулканизъм

Тъй като калдерата е скрита под водата, е трудно да се наблюдава. Тацуми и неговите колеги провеждат многобройни гмуркания с дистанционно управляеми апарати към дъното на калдерата, южно от остров Кюшу. Те използват сонар, за да  картографират калдерата като изпращат малки експлозиви в дъното, за да се създадат сеизмични вълни, които записват и използват, за да изобразят земните недра. Екипът също събира данни за химията на водния стълб и взема скални проби от купола в центъра на кратера.

Релефна карта на калдерата Кикай - Вътрешната и външната калдера са показани с плътни линии. Сините диаманти посочат места за гмуркане на дистанционните апарати (remotely operated vehicle - ROV). Tatsumi et al., Scientific Reports, doi:10.1038/s41598-018-21066-w

Подводният терен, разкрит от проучването и изследваните точки. Tatsumi et al., Scientific Reports, doi:10.1038/s41598-018-21066-w

Резултатите показаха, че куполът, изградена от лава, по-специално от риолит, има обем от около 32 кубични километра.  Тацуми и колегите му установиха, че неговия химичен състав е различен от лавата, изхвърлена от кратера по време на последното суперизригване. Тези резултати предполагат, че новата система магма се е формирала след изригването.

"Такава активност на калдерата се счита за подготвителен етап към следващото суперизригване, а не като етап на успокояване след предишното суперизригване", заяви Тацуми.

Като се има предвид размера на гигантския купол лава, може да има голям магмен резервоар под повърхността, отбелязва Тацуми. Екипът планира да използва подземни изображения за търсене на резервоара и да го опише, ако има такъв.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !