Подводна обсерватория в Германия изчезва мистериозно

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 септември 2019 в 13:22 3391 0

Кредит GEOMAR

Остатъка от кабела с оптични влакна, предавал сигнал между подводната обсерватория и изследователския център

Подводна изследователска станция до бреговете на Германия е изчезнала безследно, оставяйки учените в недоумение.

В края на август, учените, следящи обсерваторията Бокнис Ек (Boknis Eck Observatory), забелязват, че данните им изведнъж изчезват. Когато водолазите отиват да проверят оборудването, те откриват, че цялата подводна станция е изчезнала. Учените от Центъра за океански изследвания GEOMAR Helmholtz в Кил, отговарящи за обсерваторията, молят за всякаква публична информация за местонахождението на техниката. До откриването ѝ, учените са принудени да работят без това, което наричат "несъмнено безценни" данни за състоянието на околната среда в района. 

От GEOMAR предполагат, че голяма буря или морско животно може да са откъснали оборудването, тежащо стотици килограми, от котвите му. Всичко, останало от станцията е разкъсан кабел от оптични влакна, който предава данните от станцията на учените, работещи в изследователския център. 

Но е възможно виновниците да са и хора. Всяко възможно обяснение за момента е само предположение, но е възможно мародери или дори злонамерени престъпници да са откраднали оборудването на станцията. 

Но докато не се открият надеждни доказателства за случилото се, каквито досега липсват, изчезването на обсерваторията остава мистерия. 

Източник: Futurism - AN UNDERWATER RESEARCH STATION HAS VANISHED WITHOUT A TRACE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !