Подводни оранжерии за босилек в Италия

Галина Викторова Последна промяна на 21 юли 2015 в 14:09 3298 0

В Италия се отглежда босилек под вода. Подводните плантации се намират на около 100 метра от бреговете на Лигурия. Инициатор на необичайния проект с наименование „Градината на Немо“ е Серджио Гамберини. На дълбочина 8м той вкопал в морското дъно три големи затворени в горната част пластмасови съда, в които поставил сандъчета с босилек. Налично е достатъчно количество сладка вода: изпаренията се грижат за осигуряване на 80-90% влажност в „малките оранжерии“. Има и достатъчно слънчева светлина за протичане на фотосинтеза - около 60% от светлината на повърхността достига до растенията.

Предимството на това подводно земеделие: Тук босилекът вирее съвсем необезпокояван. Защитен е от вредители и не му се налага да търпи значителни температурни колебания – морето служи като буфер и осигурява оптимални климатични условия.

Резултатите могат да се видят: В „оранжериите“ листата на босилека растат много по-нагъсто от обичайното. Плановете на Серджио Гамберини обаче се разпростират още по-далеч: „В дългосрочен план това би могло да бъде решение за региони, в които сладката вода е в оскъдни количества, а морето е близо.“ В момента той експериментира с маруля и в скоро време възнамерява да засади под вода гъби, домати, ягоди и зелен боб.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !