Подземен замръзнал океан е разкъсал повърхността на Харон, луната на Плутон

НАСА създаде геоложка карта на Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 февруари 2016 в 14:30 4912 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Най-големият спътник на Плутон Харон някога може да е имал подземен океан, смятат учени на НАСА въз основа на фотографии, направени от космическия апарат New Horizons миналата година на 14 юли по време на прелитането покрай Плутон и неговите спътници, съобщава сайтът на НАСА.

В снимките на Харон се вижда пейзаж, пълен с дълги пукнатини и долини, понякога с дълбочина от 7,5 километра и изглежда с тектонична природа.

Харон притежава пояс от каньони, разположен по екватора, който е получила името разломът Серенити (Serenity Chasma) в чест на кораба от едноименния научно-фантастичен филм. Този пояс е най-дългата релефна форма от този род в Слънчевата система - дължината му е над 1 800 км, на места с пропасти 7,5 км дълбоки. За сравнение Големият каньон е 446 км дълъг, а на дълбочина достига 1.6 км, тоест е близо 5 пъти по-малък от падината Серенити .

Горното изображение е заснето от New Horizons с камерата "Long-Range Reconnaissance Imager (Lorri) на разстояние от около 78 700 км от Харон. То е с размери 386 / 175 км, а може да се похвали с резолюция от 394 м на пиксел. Долната половина на снимката отдясно е оцветена, за да покаже градиента на височините на терена.

Тези нови подробни изображения на повърхността на Харон показват, че в миналото, когато температурата на Харон е била по-висока, отколкото днес, е имало течен воден океан под повърхността. Тази топлина е била поддържала от радиоактивния разпад в недрата на спътника на Плутон. С течение на времето, небесното тяло се охлажда, водата е замръзва вътре, разширява се и в някакъв момент разпуква повърхността и се появяват разломите, които се наблюдават днес.

Геоложка карта на Плутон

За да разберат многообразието от пейзажи на повърхността на далечния Плутон и за да се събере заедно цялата информация за това как се е образувал и развивал във времето, астрономите са създали геоложка карта на далечната планета джудже.

НАСА предостави подробна карта на лявата страна на "сърцето" на Плутон - огромна равнина с характерна форма, съобщава сайтът на агенцията.

Тази карта показва част от повърхността на размера на Плутон от около 2070 километра височина и включва огромно езеро азотен лед, неофициално кръстено равнина Спутник (Sputnik Planum) и околностите му.

В картата долу е представена таблица със цветове, отговарящи на различните геоложки пейзажи.

Всяко квадратче съответства на определена структура на терена и неговата морфология - гладка, изровена, камениста, неравна и т.н. Почти цялата представена карта е с резолюция от 320 метра на пиксел или повече.

Черните линии на картата показват границите на азотните ледени плочи. Розовите цветни петна в източната част са от айсбергите от воден лед, които се движат по замразения азот. Различните сини и зелени блокове, които покриват центъра на картата, са с различна текстура, присъща за цялата равнина Спутник. Тази област започва от люспестата зона в центъра и на север на картата до гладката повърхност в южните равнини. В южната част в червено маркираната площ е на криовулкана Райт Монс. Планинският район на Ктулху е показан в западната част в тъмно-кафяв цвят. Районът с големи кратери, разположени на запад и е маркиран в жълто.

Проучвайки границите между различните части на района, разположени в непосредствена близост една до друга, учените могат да определят кои области са образувани първи. Това ви позволява да се установи относителната хронология на образуването на територията. Например, жълтите кратери (вляво от западния край на картата) са образувани след заобикалящата ги местност. Създаване на такива карти е важно за определяне на процесите, които са протичали на Плутон в далечното минало.

Тази карта е мозайка от 12 изображения, получени от камерата Long Range Reconnaissance Imager на (Lorri) с резолюция от около 390 метра на пиксел. Снимките са получени на разстояние от около 77 300 километра от Плутон, след около един час и четиридесет минути преди най-близкия подход на космическия кораб New Horizons  до Плутон 14 Юли 2015.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !