26 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Подземната биосфера е почти два пъти по-голяма от размера на океаните по обем

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 декември 2018 в 00:16 42360

Бактериите Desulforudis audaxviator (в лилаво) оцеляват във водород. Те са открити на дълбочина 2,8 километра в златната мина Мпоненг в Южна Африка. Greg Wanger / California Institute of Technology, USA и Gordon Southam University of Queensland, Australia

Организмите, живеещи в дълбините на Земята, съставляват 245-385 пъти повече въглеродната маса на всички хора, живеещи на планетата.

Общо взето според изследователите теглото на биомасата в земните недра е 15-23 милиарда тона въглерод. Това бе съобщено на годишната конференция на членовете на Американския геофизичен съюз по проекта "Deep Carbon Observatory", който близо десетилетие проучва недрата на Земята. Според учените обемът на подземната биосфера е почти двойно по-голям от този на океаните на планетата, съобщава EurekAlert!.

През 2009 г. Геофизичната лаборатория и Фондация "Алфред Слоун" създават програмата  "Deep Carbon Observatory", предвидена за 10 години (участниците ще представят резултатите през 2019 г.) и в нея участват над хиляда учени от 52 страни. Основната цел на проекта е да изясни произхода на въглеводородите в недрата на планетата.

Също така, изследователите искат да отговорят на въпросите за химическата и биологичната роля на дълбоко разположения въглерод. По-специално, колко големи са неговите ресурси, къде се намира и как се движи от дълбочините до повърхността и обратно; колко дълбоко под повърхността на земята е биосферата.

Участниците в проекта изследват приблизително 100 места в различни части на света. Пробиват сондажи под морското дъно и изследват организмите, които живеят в мини и сондажи. Рекорната дълбочина, от която изследователите вземат проби под повърхността на земята, е около пет километра, а под океанската повърхност - 10,5 километра.

Червей нематод върху биофилм от микроорганизми. Той е открит в златната мина Копан, Южна Африка на дълбочина 1,4 километра.

Gaetan Borgonie / Extreme Life Isyensya, Belgium

Оказа се, че дълбочинната биосфера се състои от представители на трите домейна, съществуващи на планетата - бактерии, еукариоти и археи. Общо взето, според изследователите, дълбочинната биосфера заема 2-2.3 милиарда кубични километра, което е почти два пъти повече от обема на всички океани на Земята (обемът на Световния океан е приблизително 1,3 милиарда кубически километра).

Въглеродната маса на организмите, живеещи на дълбочина, се оценява на 15-23 милиарда тона.

Според изследователите, въпреки присъствието на представители на трите домейна в дълбините на Земята живеят предимно бактерии и археи. Очевидно около 70% от всички археи и бактерии, живеещи на планетата, живеят в дълбините. По генетичното разнообразие жителите на дълбините са сравними с организмите, които живеят на повърхността на планетата. А богатството на разновидностите микробни съобщества, живеещи в утаечните скали, зависи от възрастта на тези скали. Колкото са по-стари, толкова по-малко има храна в тях и толкова по-малко са микроорганизмите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.